RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

YS vil sprenge lønnsrammen for de med etterslep

Sist oppdatert:
Oslo (NTB-Steinar Schjetne): YS krever økt kjøpekraft i årets lønnsoppgjør og mener de med størst etterslep må få enda mer enn industrioppgjøret tilsier.

Leder Jorunn Berland i YS gir frontfagsmodellen sin varmeste støtte – før hun legger til at resultatet herfra bare kan fungere som en norm for de andre oppgjørene. Hun åpner for å sprenge rammene når det gjelder yrkesgrupper som i flere år er blitt hengende etter i lønnsutviklingen.

– Vi skal gå dypere inne i hvilke grupper dette er fram mot årets lønnsforhandlinger, sier Berland til NTB.

Det kommer fram i en tariffpolitisk uttalelse YS vedtok mandag ettermiddag.

Ber om troverdighet

Frontfagsmodellen innebærer at Fellesforbundet og Norsk Industri forhandler først, og avgjør her hvor stor, gjennomsnittlig lønnsøkning økonomien og eksportbedriftene tåler uten at det går utover konkurransekraften. De andre forhandlingsområdene har tradisjonelt fulgt føringene herfra.

– Vi hegner om frontfagsmodellen, men den er avhengig av at NHO og LO leverer troverdige anslag for hvor stor lønnsveksten blir, sier Berland.

YS går inn for reallønnsøkning til alle – altså at du skal ha mer å rutte med etter at prisstigning og skatt er trukket fra – og at medlemmene skal få større innflytelse over egne pensjonsordninger, gjennom tariff- eller lovfesting.

Nesten som LO

Det er omtrent på linje med hovedkravene LOs representantskap vedtok for en uke siden; sikre kjøpekraften, tariffeste pensjonsordninger i privat sektor og sørge for at de blir kjønnsnøytrale.

– Så langt er det dessuten de eldste arbeidstakerne som har kommet godt ut av det med de endringene som er gjort. Nå er det på tide at vi gjør det samme for de som er yngre enn 50 år, sier Berland.

Felleforbundet og Norsk Industri setter seg ved forhandlingsbordet 10. mars. I mediene er det blitt pekt på at streikefaren er større enn på lenge, fordi partene så langt overhodet ikke er på talefot når det kommer til tariffesting av pensjonsordninger. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere