Thomas Knarvik ble hovedperson i årets utgave av karikaturdebatten.
I 2005 tegnet Finn Graff politikeren Erna som gris. En samlet presse støtter tegneren. 2016: Thomas Knarvik tegner Ali Esbati som ape. En samlet presse fordømmer tegneren. Slik åpner presseskrivet forlaget Trolltekst har lagt ved sin nye bok, In your Face. Det skriver Vårt Land onsdag.
Les: - Knarvik er en amatørmessig islamkritiker med dårlige venner
Boken samler karikaturer fra billedkunstner Thomas Knarvik og utdrag fra den såkalte «apefeiden» som brøt ut i sosiale og vanlige medier i våres.
Knarvik hadde tegnet samfunnsdebattant Ali Esbati som en ape som monomant stempler alle som rasister. En karikatur av Trond Giske og Haddy N’jie med en apebaby, vakte også bråk.
Les: Rolness angriper Cathrine Sandnes - skaper stor debatt på Facebook
«Hva har skjedd i det norske ytringsklimaet det siste året?» spør Trolltekst i presseskrivet.
– Å ja, det har skjedd noe siden Finn Graffs grisetegning. Ytringsfriheten er i krise så lenge vi har islam, som er på kollisjonskurs med ytringsfrihet og vestlige verdier, og så lenge politikere gjør knefall for islam, sier kunstneren, blant annet til Vårt Land.
Nyhetsredaktør i Nettavisen Erik Stephansen er uenig. Han mener det trolig ikke har skjedd noe med ytringsfriheten i Norge. Les hans kommentar om Knarvik her: - Den misforståtte tegneren
Idéhistoriker Kjetil Jakobsen mener å se en ytringsfrihetskrise Han mener blant annet at den røffe karikaturtradisjonen etter Finn Graff er på vikende front i Sverige og at en del samfunnsdebattanter har blitt mer tynnhudede.
Les: Tjomlid og Rolness angriper hverandre i voldtektsdebatten
Men hovedårsaken er ikke islam, hevder Jakobsen, overfor Vårt Land. Det er snarere snakk om globalisering som har rystet «helt ulike tradisjoner for ytringsfrihet sammen» mens den «digitale revolusjonens nye ytringsplattformer ennå «savner institusjoner og innarbeidede normer for selvregulering».