RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ytterhorn møtte på Stortinget mens hun satt i Nobelkomiteen


Inger-Marie Ytterhorn vil fortsatt sitte i Nobelkomiteen, men Frps valgkomite har innstilt Carl I. Hagen på førsteplass.
Inger-Marie Ytterhorn vil fortsatt sitte i Nobelkomiteen, men Frps valgkomite har innstilt Carl I. Hagen på førsteplass.
Sist oppdatert:
I mai 2001 møtte Frps Inger-Marie Ytterhorn som vararepresentant på Stortinget. To år før var hun valgt inn i Nobelkomiteen.

Arbeiderpartiet reiste onsdag på nytt prinsipielle innvendinger mot at Fremskrittspartiet samme dag nominerte Carl I. Hagen til Frps plass i Nobelkomiteen. At Hagen er vararepresentant til Stortinget, kan ifølge kritikerne true komiteens uavhengighet og strider mot en lang tradisjon.

Men det viser seg at problemstillingen ikke er ny. Frps Roy Steffensen har gravd i Stortingets gamle referater og funnet ut at Ytterhorn, som Hagen nå kan komme til å erstatte i Nobelkomiteen, hadde begge roller allerede i 2001.

– Det er altså ingen ny prinsipiell situasjon med Carl I. Hagen, men dette handler vel heller om at de som nå roper høyest, ikke liker Carl, skriver Steffensen på Facebook.

Hagen ønsker selv ikke å kommentere saken, mens Ytterhorn sier følgende til NRK.

– Det kan jeg ikke huske. Men om det var slik, i 2001, så var det på tampen av min stortingsperiode, og jeg var på vei ut.

Samtidig sier hun Nobelkomiteen nå kan havne i en håpløs situasjon:

– Dersom Hagen kommer inn, vil komiteen bli forbundet med Stortingets arbeid og ikke fremstå som uavhengig.

To ulike sedvaner

Både Venstre og SV varslet onsdag støtte til Aps initiativ, mens Senterpartiet mener to sedvaner står mot hverandre i striden om Hagen. Verken Høyre eller KrF har foreløpig uttalt seg om saken.

Sp uttalte onsdag at partiet ikke ønsker å blande seg inn i andre partiers nominasjonsprosesser, men ber nå Stortinget om råd.

– Det er slik at to sedvaner står mot hverandre. Da mener jeg at presidentskapet i Stortinget må gi valgkomiteen veiledning om hvilken sedvane som skal følges, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

På den ene siden er det tradisjon for at partiene ikke blander seg inn i hverandres nominasjonsprosesser, men på den annen side er det en tradisjon for at stortingsrepresentanter ikke nomineres til Nobelkomiteen. Ap oppfordret onsdag de øvrige partiene til å stå ved praksisen om ikke å velge vararepresentanter eller stortingsrepresentanter.

– Jeg mener dette verken skal gjøres partipolitisk eller til et spørsmål om politisk retning på en kandidat, men til et spørsmål for presidentskapet om hvilken sedvane knyttet til Nobelkomiteen som valgkomiteen bør følge, sier Arnstad.

Thommessen urolig

Stortingspresident Olemic Thommessen har varslet at han vil innkalle de parlamentariske lederne på Stortinget til et møte om saken, trolig i starten av neste uke. De parlamentariske lederne fungerer som et sekretariat for valgkomiteen, som ledes av Thommessen og formelt skal innstille kandidatene til Nobelkomiteen.

Frps Hagen-nominasjon uroer stortingspresidenten.

– Innstillingen utfordrer den forståelse partiene på Stortinget har hatt om hvem som bør velges som medlem av Nobelkomiteen. Det har vært en praksis gjennom mange år at sittende stortingsrepresentanter ikke bør velges av hensyn til Nobelkomiteens uavhengige stilling, sa Thommessen.

Nobelkomiteens sekretær Olav Njølstad og Stortingets konstitusjonelle avdeling har pekt på at det ikke er tradisjon for at stortingsrepresentanter velges inn.

Samtidig har det vært slått fast at det til sjuende og sist er Stortinget som avgjør hvilke regler som skal gjelde for valg av medlemmer.

Har du sett denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere