– De forteller oss at 16. februar vil være dagen invasjonen vil skje. Vi vil gjøre denne dagen til «Samholdsdagen», sa Zelenskyj i en kunngjøring til nasjonen mandag kveld, der han varslet flaggheising og synging av nasjonalsangen i morgentimene onsdag.

Den ukrainske presidenten gikk ikke nærmere inn på hvem «de» er, men amerikansk etterretningskilder har tidligere hevdet at det foreligger informasjon som tyder på en russisk invasjon av Ukraina onsdag.

På kanten av stupet

Mandag viste Storbritannias statsminister Boris Johnson til dette og sa at Europa «står på kanten av stupet».

Les også: Europa på randen av krig: - Putin er malt inn i et hjørne

Johnsons talsmann Max Blain ville derimot ikke svare på spørsmål om Storbritannia deler USAs oppfatning av at en invasjon kan komme onsdag.

– Men det er stor sannsynlighet for en invasjon i løpet av uken, sa han.

Les også: Trump rasende etter ny «Clinton-avsløring»

Tonet ned

Pentagon virket mandag å tone invasjonsfaren noe ned og uttalte at de ikke tror president Vladimir Putin har tatt noen avgjørelse om invasjon.

– Vi tror fortsatt ikke at noen endelig avgjørelse er tatt, sa talsmannen John Kirby, som la til at «militære handlinger kan skje når som helst.»

Ifølge Kirby planlegger forsvarsminister Lloyd Austin å reise til Europa tirsdag. Han vil holde møter i Natos hovedkvarter i Brussel og besøke Polen og Litauen.

Fortsatt vindu

En talsmann for USAs utenriksdepartement understreker også at det fortsatt er håp om en diplomatisk løsning på stillingskrigen mellom Russland og Vesten.

– Vi tror at det fortsatt er et vindu for å løse dette gjennom dialog og diplomati, sier Ned Price.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov understreket mandag det samme.

– Våre muligheter er langt fra uttømt, og samtalene bør absolutt ikke fortsette i det uendelige, men jeg vil foreslå at vi fortsetter med dem, sa han.

USA med nytt milliardløfte til Ukraina

USA opplyser på mandag at de vil tilby Ukraina en lånegaranti på nærmere 9 milliarder kroner, ifølge president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

Les også: Spent Ukraina-situasjon gir utsatt mesterligakamp for PSGs håndballstjerner

Sullivan sa dette under en orientering i Kongressen mandag, opplyser en kilde med kjennskap til orienteringen som ble gitt.

USA har det siste året bidratt med 5,8 milliarder kroner i militærhjelp til Ukraina, samt humanitærhjelp og økonomisk bistand.

Ukraina er et av Europas fattigste og mest korrupte land og trues nå, ifølge USA og Nato, av en mulig russisk invasjon.

USA flytter ambassaden fra Kiev til Lviv

USA flytter midlertidig sin ambassade i Ukrainas hovedstad Kiev til byen Lviv vest i landet, opplyser utenriksminister Antony Blinken.

– Ambassaden vil fortsatt holde kontakten med Ukrainas regjering, heter det i en kunngjøring fra Blinken.

Beslutningen om å flytte ambassaden er ifølge Blinken tatt som følge av Russlands dramatiske styrkeoppbygging langs grensa til Ukraina.

USA har oppfordret alle amerikanske statsborgere til straks å forlate Ukraina.

(©NTB)