Se den rystende videoen av soldaten som blir skutt i vinduet øverst (OBS, sterke scener):

Mandag ettermiddag publiserte flere medier en video som viser en mann i ukrainsk uniform som roper «ære være Ukraina». Like etterpå blir han henrettet med kaldt blod.

Siste nytt fra krigen i Ukraina her

Krigen i Ukraina florerer av videoer og bildebevis i sosiale medier, så mye er vanskelig å verifisere, men i dette tilfellet har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj omtalt videoen personlig, noe som ikke er vanlig. Amerikanske CNN har også omtalt videoen i sine nyhetssendinger.

– I dag har vi sett en video fra okkupantene som brutalt dreper en kriger, som roper «ære være Ukraina» til ansiktene deres. Jeg vil at vi alle skal svare med å si «ære være Ukraina». Og vi skal finne morderne, er noe av det Zelenskyj sier.

Går ut med navn og bilde

Tirsdag formiddag går ukrainske myndigheter ut med navn på soldaten. Det skal være Tymofii Shadura som blir skutt og drept i videoen som har sirkulert.

Det melder blant andre Anton Gerasjenko, rådgiver til det ukrainske innenriksdepartementet, som skriver på Twitter at Shaduras søster er 90 prosent sikker på at det er ham i videoen.

– Jeg kan ikke forestille meg hva hun må ha følt da hun så videoen. Mine dypeste kondolanser til krigerens familie, skriver Gerasjenko på Twitter.

Avisen Visegrad 24 var blant de første som publiserte et eldre bilde av Shadura som, hvis det er ham i videoen, ble 40 år gammel. Bildet er senere blitt gjengitt av blant andre sikkerhetsekspert Maria Avdeeva. Shadura skal ha vært savnet i Donetsk-regionen øst i Ukraina siden 3. februar.

Ber om etterforskning

Mandag kveld understreket Zelenskyj også at det er i strid med Genève-konvensjonene å drepe krigsfanger. Videoen skal ha blitt sendt til flere kolleger i utlandet, som et bevis på «enda en russisk krigsforbrytelse».

Se reaksjonen til Zelenskyj i egen video her:


Utenriksminister Dmytro Kuleba har tatt til ordet for at den internasjonale domstolen må se på saken.

– Forferdelig video av en ubevæpnet ukrainsk krigsfange som blir henrettet av russiske styrker for å si «ære være Ukraina». Nok et bevis på folkemord i denne krigen. Det er avgjørende at Karim Khan, hovedanklager ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag, får i gang en etterforskning av denne forferdelige krigsforbrytelsen. Forbryterne må bli stilt til ansvar, skriver han på Twitter.

Tidligere har det dukket opp videoer, som også har vært vanskelige å verifisere, som skal vise ukrainske soldater som skyter russiske fanger: Russland har omtalt disse som krigsforbrytelser.

Svært harde kamper

Tirsdag formiddag skriver britisk etterretning og den amerikanske tenketanken The Institute for the Study of War (ISW) at kampene herjer videre i den ukrainske byen Bakhmut. De opplyser imidlertid at ukrainske styrker ikke har tenkt å gi opp byen, noe som ble rapportert i forrige uke, men at de nå jobber med å styrke forsvaret sitt av byen. Russerne sliter også med interne problemer som hemmer fremgangen deres, ifølge britisk etterretning.

– Offentlige uenigheter mellom Wagner-gruppen og det russiske forsvarsdepartementet – om tildeling av ammunisjon – understreker vanskeligheten med å opprettholde det høye nivået av personell og ammunisjon som kreves for å komme videre med deres nåværende taktikk, skriver de på Twitter.