Gå til sidens hovedinnhold

- Zhao Fei tilstår drapet på Pernille

Kinesiske myndigheter opplyser nå at drapsetterlyste Zhao Fei meldte seg selv for politiet.

Onsdag kom nyheten om at Zhao Fei, som er mistenkt for å ha drept Pernille Marie Thronsen i Budapest, var blitt pågrepet i Kina.

Det får NRK opplyst hos kinesiske myndigheter.

Zhao Fei skal ha reist fra Ungarn bare timer etter at Pernille Marie Thronsen ble drept lørdag 28. august.

- Tilstår drapet
Det kinesiske utenriksdepartementet har opplyst overfor Dagbladet at Zhao Fei har innrømmet drapet på den norske studenten.

Les også: Forpliktet til å hindre henrettelse

Under en pressekonferanse i Det kinesiske utenriksdepartementet torsdag formiddag, opplyser talskvinne Jiang Yu at Zhao Fei ikke vil bli utlevert til Ungarn.

- Det blir ikke aktuelt å utlevere Zhao Fei til Ungarn, men at han vil bli stilt for retten i Kina, sier Det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Jiang Yu til NRK.

28-åringen risikerer dødsstraff om han blir kjent skyldig for drapet på den norske studenten.

Men ungarske myndigheter er forpliktet til å kreve en garanti om at han ikke blir dømt til døden, dersom de skal overlevere etterforskningsmateriale til kinesiske myndigheter.

Det skyldes at Ugarn har ratifisert sjette tilleggsprotokoll i Den europeiske menneskerettighetskommisjonen, som forbyr politisamarbeid med andre stater dersom utfallet kan være dødsstraff.

Derfor blir Ungarn trolig nødt til å be om en garanti fra Kina før de utleverer dokumenter i drapssaken.

- Fikk muntlig beskjed
Onsdag fikk Utenriksdepartementet her hjemme beskjed om pågripelsen av Fei.

- Den norske ambassaden i Beijing fikk muntlig opplysninger av kinesiske myndigheter i dag om at han skal være anholdt av politi i Kina. Men vi avventer en skriftlig bekreftelse angående denne informasjonen, sa underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, til Nettavisen.

Politiet i Budapest har utpekt kineseren Zaho Fei som hovedmistenkt for drapet på den norske Pernille Marie Thronsen, og hadde utstedt en etterlysning på kineseren.

I en tidligere pressemelding fra ungarsk politi kommer det også fram at Thronsen ble drept med flere knivstikk.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her