*Nettavisen* Nyheter.

Zikavirus oppdaget i Europa for første gang

SPRES MED MYGG: Det er ikke tidligere oppdaget myggoverført zikavirus i Europa, men en av de myggartene som kan overføre sykdommen, finnes i Sør-Europa. (Illustrasjonsbilde).

SPRES MED MYGG: Det er ikke tidligere oppdaget myggoverført zikavirus i Europa, men en av de myggartene som kan overføre sykdommen, finnes i Sør-Europa. (Illustrasjonsbilde). Foto: Felipe Dana (Ap / NTB scanpix)

Viruset sprer seg med mygg, og det finnes ingen kur eller vaksine. Nå er det påvist smitte hos tre personer i Sør-Frankrike.

15.11.19 09:24

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) har for første gang funnet tilfeller av infeksjon med zikavirus i Europa. Alle de tre tilfellene er fra samme by i Sør-Frankrike, Hyères.

Ingen av de smittede har reist til områder med kjent risiko for zikasmitte, og det har ikke vært registrert importert smitte i regionen.

– Derfor er det sannsynlig at de er blitt smittet ved sine hjem i Sør-Frankrike. Det har sannsynligvis skjedd i enten slutten av juli eller begynnelsen av august 2019, ifølge Statens Serum Institut (SSI).

Zika er en febersykdom som vanligvis varer i fire til sju dager. Sykdomsforløpet er vanligvis mildt, men infeksjon hos gravide kan føre til alvorlige fosterskader.

Franske helsemyndigheter har nå trappet opp innsatsen for å se om det kan være andre tilfeller, melder ECDC på sine nettsider. Mistanken er at disse tre tilfellene hører til den samme smittesyklusen. På grunn av fallende temperaturer, regnes sannsynligheten for videre smitte som liten. Det er svært lite sannsynlig at reisende til dette området vil bli smittet, heter det fra ECDC.

Det er ikke tidligere oppdaget myggoverført zikavirus i Europa, men en av de myggartene som kan overføre sykdommen (Aedes albopictus, tigermyggen), finnes i Sør-Europa, skriver danske Statens Serum Institut på sine nettsider.

Fakta

Zikavirus

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.