RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Zimbabwe: Landet der 175.000.000.000.000.000 dollar tilsvarer 35 kroner

ZIMBABWE: President Robert Mugabe leder et land med store økonomiske problemer. Nå skal den zimbabwesiske dollaren forsvinne helt.
ZIMBABWE: President Robert Mugabe leder et land med store økonomiske problemer. Nå skal den zimbabwesiske dollaren forsvinne helt. Foto: Bishop Asare (Scanpix)
Sist oppdatert:
Nå skal Zimbabwes dollar fases ut.

Zimbabwe har bestemt seg for å fase ut sin egen myntenhet, etter år med vanvittig høy inflasjon. Det melder landets sentralbank fredag.

Da inflasjonen gikk gjennom taket for seks år siden, ble utenlandsk valuta som sør-afrikanske rand og amerikanske dollar tatt i bruk. Fra og med mandag neste uke kan man veksle inn landets egen dollar i annen valuta.

For 175.000.000.000.000.000 zimbabwesiske dollar, får du 5 amerikanske.

- Vi kan ikke ha to offisielle valuta-systemer, sier sentralbanksjef John Mangudya til Bloomberg, og viser til landets egen dollar og at det også er lovlig å bruke åtte andre valutaenheter.

LES mer: Bli milliardær for en hundrelapp

Innbyggerne i landet har til slutten av september på å veksle inn den lokale dollaren.

Den kraftige inflasjonen de siste årene førte til at butikkprisene endret seg flere ganger i løpet av en dag, og butikkhyllene sto tomme – og innbyggerne måtte ha trillebår for å få med seg pengene når de handlet. Den siste seddelen som ble trykket i Zimbabwe, i 2008, hadde en verdi pålydende 100 milliarder – som tross det høye tallet, ikke er nok til å kjøpe en bussbillett.

I januar 2009 ble det tillatt med andre valutaer, og siden da har myndighetene sluttet å føre tall over inflasjonen. Da var pensjoner, lønninger og investeringer verdiløse, de fleste skoler og sykehus stengt og åtte av ti innbyggere hadde ikke arbeid.

Landets økonomi har væt i en nedadgående spiral siden myndighetene bestemte å frata hvite bønder gårdene deres i 2000, noe som påvirket eksporten i negativ retning. Økonomien er nå stabilisert, men sliter fremdeles.

President Robert Mugabe, som ble gjenvalgt i 2013, hevder de økonomiske problemene skyldes et vestlig komplott for å å få ham avsatt.

LES også: Mugabe får gjennomgå på Twitter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere