Gå til sidens hovedinnhold

Zimbabwes nye grunnlov godkjent

Harare (NTB-Reuters): Velgerne i Zimbabwe har sagt klart og tydelig ja til en ny grunnlov, viser resultatene av folkeavstemningen.

95 prosent av dem som deltok, stemte for, opplyste valgkommisjonen tirsdag. Dermed kan det holdes nyvalg i landet, kanskje så tidlig som i juli i år.

Den nye grunnloven vil gi mer makt til nasjonalforsamlingen og begrense tiden en president kan sitte til to perioder på fem år. Siden loven ikke har tilbakevirkende kraft, kan imidlertid president Robert Mugabe (89) bli sittende i ti år til.

Grunnlovsendringen, som vil tre i kraft etter neste valg, var støttet av både president Mugabe og hans tidligere rival, nå statsminister Morgan Tsvangirai. Tsvangirai stilte krav om endringene for å slutte opp om samlingsregjeringen i 2008 etter at landet hadde vært rammet av blodig politisk uro.

Med den nye loven vil presidentens forordninger trenge støtte fra et flertall av representantene i nasjonalforsamlingen. En erklæring om unntakstilstand eller å oppløse nasjonalforsamlingen vil trenge støtte fra to tredeler av de folkevalgte. (©NTB)

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping