RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Zoom for alle penga

Olympus briljerer med markedets lengste zoom i et ganske så kompakt format.

Det har vært stor interesse for megazoom-kameraet Olympus SP-550UZ siden det ble lansert. Det skyldes at kameraet byr på rekordlange 18 x optisk zoom og 28 mm vidvinkel. Det tilsvarer 28 – 504 mm brennvidde, og er det heftigste man finner i denne klassen.

Så er spørsmålet om kameraet klarer å gi gode resultater med disse imponerende egenskapene. Å få skarpe bilder med full tele er for eksempel en vanlig utfordring.

Her kommer Olympus SP-550UZ med en bildestabilisator som skal gjøre det mulig å få skarpe bilder selv uten stativ.

Vi erfarte at bildestabilisatoren gjorde jobben sin. Selv ved full tele klarte vi å få skarpe bilder med håndholdt kamera. Uten bildestabilisatoren på, greide vi som regel ikke dette.

Solid design
Noe av det første som slo oss da vi pakket kameraet ut av esken, var at det er ganske så kompakt i forhold til spesifikasjonene. Designet er dessuten stilig, med en blanding av grå plast og gummi.

Gummien sørger for et godt og solid grep, selv med én hånd. Noen annet vi raskt fikk erfare, er at kameraet er svært så motstandsdyktig mot riper.

Vi har oppbevart det løst i en roteveske sammen med andre kameraer vi tester og gjenstander som penner og nøkler. Olympus-kameraet ser fortsatt nytt ut, mens mange av de andre kameraene har fått et tydelig preget ytre.

Knapper og menyer
SP-550UZ har relativt få knapper, men disse er til gjengjeld passe store og gode å bruke.

Man må likevel ganske raskt inn i menyene for å gjøre litt mer avanserte innstillinger. Det gjelder for eksempel hvis man skal stille blender eller lukkertid.

Det er rikelig med både manuelle og automatiske valg, og det trekker opp at Olympus har fått med både søker og støtte for RAW. Søkeren kunne imidlertid ha vært bedre.

Menyene kan virke litt lange og uoversiktlige, men man finner da fram etter litt leting. Noe vi også knotet med i starten var å få skrudd på blitsen. Det er en blitsknapp på kameraets bakside, som man på andre kameraer kan bruke til å styre blitsen med.

Her virker ikke denne før man har åpnet blitsen med en knapp på siden. Dette var litt uvant, og gjorde at man gjerne glemte seg og lurte på hvorfor blitsen ikke gikk av automatisk.

Linselokket er også litt upraktisk. Siden det skal sprette av når man skrur på kameraet, sitter det heller ikke ordentlig på. Veldig ofte ramlet lokket av og vi fant dermed linsen ubeskyttet i veska.

Gode bilder
Vi har fått fotograf Hugo Lande til å vurdere bildekvaliteten på Olympus SP-550UZ. Han er fornøyd med eksponeringen og synes kameraet gjør en god jobb når det gjelder å tolke forskjellen mellom lys og mørke.

Kontrastene og nyansene er fine, dette kommer spesielt godt fram på gjengivelsen av hudtoner. Man merker også at blitsen sitter høyere opp enn på kompaktkameraer. Blitsen spretter opp på toppen av kameraet og har derfor god avstand til objektivet. Dermed har ikke kameraet så store problemer med røde øyne.

Også makrofotografering er en glede med dette superzoom-kameraet. Kombinasjonen av bildestabilisator og nærgrense på én cm er vellykket. Man kommer helt tett på og nærbildene blir skarpe og fine med friske farger.

Selv om kameraet byr på høye ISO-verdier, er ikke dette så veldig nyttig i praksis. Det er nemlig mye bildestøy ved høy ISO. Du kan ta bilder med opptil 5000 ISO med oppløsning på 3 megapiksler, men allerede fra 800 ISO er støyen i meste laget.

Rundt gjennomsnittet
SP-550UZ er ikke blant de raskeste kameraene vi har testet. Det er likevel ganske gjennomsnittlig med et par sekunders oppstartstid og rimelig kjapp autofokus. Ventetiden mellom bilder er heller ikke så verst, selv om den blir merkbart lengre med blitsen på. Autofokusen er også litt tregere i lite lys.

Blant de automatiske innstillingene finner man 23 gode modusprogrammer. I tillegg til de manuelle innstillingene, er det ikke overraskende også en videofunksjon. Den gir grei VGA-video på 640x480 med 30 bilder i sekundet.

Hvis man vil ha opptak med lyd, fungerer imidlertid verken bildestabilisatoren eller zoomen. Det trekker også litt ned at kameraet bruker xD-minnekort, som fortsatt er mye dyrere enn SD-kort. Det kan derfor blir dyrt å ha nok lagring til lengre filmsekvenser.

Vanlige batterier
Kameraet bruker fire AA-batterier, og det følger ikke med oppladbare batterier med lader. Dette er en investering man bør ta med i totalprisen.

Batteritiden er god, den er ifølge CIPAS standard oppgitt til 530 bilder per oppladning. Vi klarte ikke å oppnå dette med de medfølgende batteriene, vi endte på litt under 350 bilder og noen videosnutter. Da skal det imidlertid sies at vi brukte skjermen og menyene masse underveis.

Litt irriterende var det at batteriindikatoren ikke varslet når batteriene begynte å bli utladet. Den gikk rett fra full til tom, og kameraet skrudde seg av bare noen sekunder etterpå.

Konklusjon
Megazoom-kameraene har ikke kapret de største salgsandelene av kameramarkedet, selv om de byr på massevis av funksjoner for pengene. Mens de er større og tyngre enn vanlige kompaktkameraer, er de mindre enn speilrefleksene. Til gjengjeld kan man ikke bytte ut objektivet.

Siden mange av de som kjøper seg speilrefleks i dag aldri bruker noe annet en den medfølgende linsa, ville de nok hatt mer å hente i et megazoom-kamera. Som navnet tilsier, får man mye mer zoom for pengene. Når det gjelder Olympys SP-550UZ, får man også vidvinkel og en effektiv bildestabilisator.

Vil man ha de heftigste spesifikasjonene, er derfor dette kameraet et godt valg. 18 x optisk zoom er den lengste du får på et magazoom-kamera i dag. Kameraet innfrir også forventingene og byr på solid bildekvalitet.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere