RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Zuma-talsmann: - «Madiba» er en hardhaus

Foto: Debbie Yazbek/Nelson (Afp)
Sist oppdatert:
Nelson Mandelas helsetilstand er kritisk, men stabil. En regjeringstalsmann i Sør-Afrika beskriver Mandela som en hardhaus, og sier at han kjemper.

Nelson Mandelas helsetilstand er kritisk, men stabil. En regjeringstalsmann i Sør-Afrika beskriver Mandela som en hardhaus, og sier at han kjemper.

Nelson Mandela ble lagt inn på sykehus i Pretoria lørdag på grunn av en alvorlig lungeinfeksjon. Natt til søndag beskrives tilstanden til den snart 95 år gamle sørafrikanske kjempen som kritisk, men stabil.

- Sannheten om denne saken er ganske enkel. Madiba er en hardhaus, og i hans alder, så lenge han kjemper, så vil han ha det bra, sier Mac Maharaj.

Talsmannen for president Zuma bruker Mandelas stammenavn Madiba om den tidligere presidenten, ANC-lederen, fredsprisvinneren og frihetskjempen, når han omtaler ham.

Får presidentbesøk
- Vi skulle alle ønske at han kunne bli hos oss for alltid, men samtidig vet vi at vi alle er mennesker. Livet er kort og derfor må vi gjennom våre bønner hjelpe han å være sterk, sier regjeringstalsmann Mac Maharaj til Sky News.

Søndag sier han til BBC at eks-presidenten puster ved egen hjelp.

Zuma har indikert at han vil besøke Mandela på sykehuset dersom helsetilstanden tillater det.

- Må få dø hjemme
Mens et stort presseoppbud står utenfor sykehuset som Mandela trolig ligger på, har mange mennesker lagt ned blomster og hilsener med ønske om god bedring utenfor Mandelas hjem i Johannesburg.

Mandela mangeårige venn Andrew Mlangeni (87) sier til den sørafrikanske avisen Sunday Times at Mandela nå bør få komme hjem og avslutte livet i verdige rammer hjemme sammen med sine egne.

- Vi ønsker ham alle god bedring. Men du (Mandela) har vært innlagt på sykehus for mange ganger. Det er tydelig at du ikke er bra, og sjansen er stor for at du ikke blir bra igjen, sier Mlangeni.

Kona ble
Mandelas kone Graca Machel har avlyst en reise til London for å sitte ved mannens sykeseng.

Da Mandela ble lagt inn lørdag ble det fra offisielt hold sagt at det denne gangen er alvorlig.

Det er andre gang på to måneder at den sørafrikanske frigjøringshelten, som fyller 95 år i juli, blir innlagt på sykehus med lungeproblemer. I april ble han utskrevet etter et ti dager langt sykehusopphold, der han fikk behandling for lungebetennelse.

I løpet av de siste årene har Mandela vært inne til sykehusbehandling en rekke ganger, stort stett på grunn av lungeproblemer. I fjor ble han også operert for gallestein.


«God behandling»
I kunngjøringen fra president Zumas kontor heter det at Mandela får god behandling av leger og sykepleiere, «som gjør sitt beste for at han skal ha det så bra som mulig».

Nyheten om at tilstanden er alvorlig for Mandela, fikk det til å summe på Twitter.

- Hold deg sterk, herr Mandela. Himmelen er ikke klar for deg riktig ennå, het det i en av bønnene på nettsamfunnet.

En annen ba om at Mandela nå må få fred.

- La ham dø i verdighet, het det i Twitter-meldingen.

- Sjokkert
I Mandelas barndomsby Qunu, hvor en ung Mandela gjetet kveg og sauer, kom nyheten via radio til 62 år gamle Malunga Mbokodi.

- Jeg ble sjokkert av å høre på radioen denne morgenen, at han igjen er på sykehus, sier han til Sapa nyhetsbyrå.

- Jeg tror vi bare må akseptere at Mandela er gammel og at han vil forlate oss snart, legger han til.

Frihetsforkjemper
Mandela ble en av verdens mest beundrede frihetsforkjempere da han kjempet mot Apartheid-regimet i Sør-Afrika. I 27 år satt han fengslet på Robben Island før han omsider ble løslatt i 1990. I 1993 ble han tildelt Nobels fredspris sammen med landets daværende president, Frederik Willem de Klerk. Han ble valgt til landets første svarte president året etter, og satt i fem år.

Som president spilte Mandela også en aktiv rolle i internasjonal og særlig afrikansk politikk, blant annet. som fredsmegler i borgerkrigen i Kongo (Zaïre).

Siden Apartheids fall og de svartes rettigheter juridisk sett ble likestilt med de hvites, har Mandela fått bred anerkjennelse fra alle parter, også fra sine tidligere motstandere. Han har mottatt et hundretalls priser og utmerkelser i løpet av sin 40-årige kamp for likeverd og demokrati.

I de senere år har han hele tiden vært en sterk stemme i den politiske debatten, men siden 2005 har Mandela trukket seg mer tilbake, stadig mer merket av alder og sykdom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere