Gå til sidens hovedinnhold

Nytt angst-tilbud til barn

Et ny behandlingsmetode mot angstlidelser hos barn skal nå prøves ut i Bergen.

(iBergen.no) Programmet «FRIENDS» skal skal blant annet testes ved BUP Fana, i et av Europas største angstforskningsprosjekt.

God effekt
I Australia hvor programmet «FRIENDS» er utviklet, viser undersøkelser at over 80 prosent av barna som har blitt behandlet ikke lenger har betydelige angstproblem og at effekten holder seg.

Forskningsprosjektet planlegges nå av overlege i barne- og ungdomspsykiatri ved BUP Fana i Helse Bergen, Einar Heiervang og professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, Odd E. Havik. Angstprosjektet innebærer både kartlegging og behandling for barn og voksne.

- Programmet «FRIENDS» er kognitiv atferdsterapi. Denne metoden innebærer at terapeuten i systematisk samarbeid med pasienten forsøker å finne frem til de tanker som styrer angsten, for så å prøve ut antakelsen ved å oppsøke situasjonene som pleier å utløse angst, sier leder ved Fana BUP, Arnar Sverrisson.

200 barn
Behandlere ved BUP Fana har vært på kurs i Australia for å lære seg metoden. Friends-programmet er tilpasset barn fra 8 til 15 år. I dette programmet trekkes foreldre aktivt inn både i den individuelle behandlingen og gruppebehandlingen.

Håpet er å få med om lag 200 barn totalt i dette prosjektet. Det gjelder i hovedsak barn og unge med separasjonsangst, sosial angst og generalisert angst.

Forskningsprosjektet har støtte av Helse Vest og prosjektledelsen har i tillegg knyttet til seg noen av verdens fremste eksperter frå utenlandske universiteter, til å studere og diskutere materialet som samles frå ulike behandlingssteder, heter det i en pressemelding fra Helse Bergen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot