Meglerhuset First Securities har plukket ut ti aksjer de har stor tro på i forbindelse med årsskiftet.

NA24 – din næringslivsavis

Sjefstrateg Peter Hermanrud presenterte nyttårsrakettene for meglerhusets kunder torsdag.

- Normalt skal det stige etter et godt år. Det tror jeg skjer i år også, uten at jeg vet det, så tror jeg det, sier Hermanrud til NA24.

Oslo Børs har hatt et eksepsjonelt godt år i 2009, der hovedindeksen har lagt på seg mer enn 60 prosent. Nyttårseffekten pleier også å slå svært heldig ut.

Tror på januareffekt
Likevel tror sjefstrategen at det blir en mer beskjeden oppgang enn hva han har trodd tidligere.

- Mye har gått i forkant og det ser litt strukket ut, sier Hermanrud og selv om han ikke kan love det så tror han at aksjene vil stige i romjulen i år også.

Hermanrud forteller til NA24 at Oslo Børs har steget 21 år på rad i romjulen, og etter et godt år har det alltid steget. I år satser han på at det blir 22 år på rad.

Han tror at hovedindeksen vil stå i 390 poeng tidlig i februar.

Vi er gjennom krisen
Sammen med sjeføkonom Harald Magnus Andreassen har Peter Hermanrud kommet frem til sitt syn på verden. De tror at veksten i 2010 blir bra og at veksten vil bli høy i 2011.

– Vi tror vi er gjennom krisen, sa Hermanrud under presentasjonen og poengterer at vi er inne i en helt uvanlig tid i verdensøkonomien.

Blant annet trekker han frem Kina og at de sannsynligvis vil være i en høy vekstbane i 20 år til. Bare neste år vil Kina stå for e tredjedel av den samlede veksten i verden.

First-strategen trekker frem at de kraftige stimuliene fra politikerne biter og har hjulpet til at veksten er verden allerede er blitt høy. Sammen med lave renter og at investeringene vil ta seg opp vil det gi et godt grunnlag for videre opptur.

Forholdet mellom industriproduksjonen og inntjeningen til selskapene på Oslo Børs er også noe som taler for en god utvikling i tiden fremover. Hermanrud trekker under presentasjonen frem at disse følger hverandre og nå er industriproduksjonen i verden er på vei oppover. Da skal normalt aksjekursene stige.

2010 blir et bra år
Kjepphesten til Hermanrud er likevel pris på bok. Floskelen du skal kjøpe aksjer når de er billige og selge når de er dyre gjelder fortsatt. Strategen mener aksjemarkedet var rekordbillig for ett år siden og at avkastningen har vært fenomenal siden den gang.

Han gjentar at det kan skje at hovedindeksen stiger til 830 poeng innen 2012 eller 2013, men presiserer at det er ikke det han tror vil skje. Dette nivået viser hvor dyr børsen kan bli før den går på en skikkelig smell.

Utsiktene for neste år er derimot langt lysere.

– Jeg tror 2010 blir et bra børsår. Jeg tror børsen ligger 30 prosent høyere innen halvannet år, men det er verdt å få med seg at dette er gjetning, sier sjefstrateg Peter Hermanrud til NA24.

Da vil hovedindeksen ha passert 480 poeng og forholdstallet pris over bok ligge på 2,1.

Han mener at det ikke er utenkelig at hovedindeksen på Oslo Børs vil steg med rundt 20 prosent i 2010.

Julen er morsomst for de små
Når det gjelder nyttårsrakettene er det mange små selskaper. Bakgrunnen er at det julen er alltid morsomt for de små.

Valget har falt på farmasi- og bioteknologiselskapene Algeta og Clavis. Bakgrunnen er at disse er årets vinnere og statistisk gir pleier disse årets vinneraksjer å gjøre det sterkt i romjulen. Samme grunn gjelder ferdighusprodusenten BWG Homes og fiskemelprodusenten Copeinca. Tørrlastrederiet Jinhui Shipping er også blant favorittene. Det samme gjelder Hexagon Atea, Northern Offshore, Seabird og Telio.

Hermanrud trekker også frem Royal Caribbean Cruises og Telenor som sine favoritter.

Han har særlig tro på RCL. Konkurrenten Carnival legger frem sine tall for fjerde kvartal i morgen, og historisk har RCL steget mer enn Carneval-aksjen når Carneval har lagt frem sine tall etter fjerde kvartal.

– Det ene er ut fra teknisk vurdering hvor vi ser på hvilke aksjer som normalt stiger i denne perioden. Det andre er hvilke aksjer vi mener ser bra ut, sier Hermanrud til NA24 og viser til hvilke aksjer de har analyse på.