Gå til sidens hovedinnhold

Svenskene fosser fram i akevittmarkedet

Sjekk akevitten som kaprer andeler.

Pinnekjøtt, ribbe og lutefisk går for tiden unna på høykant på restauranter og i de tusen norske hjem, og det betyr også høysesong for akevitt. Faktisk er det slik at tørste nordmenn drikker like mye akevitt i november og desember, som i hele resten av året til sammen.

Siden O.P. Anderson Aquavit ble lansert helt tilbake i 1891, har denne akevitten blitt Sveriges største, og nå kaprer svenskene markedsandeler også i Norge. Akevittsalget på Vinmonopolet har hittil i år gått marginalt ned, men for O.P. Anderson Aquavit peker pilene oppover, med en vekst på 16 prosent i inneværende år.

Veksten har ført svenskenes favorittakevitt opp blant bestselgerne på Vinmonopolet, i celebert selskap med de velkjente norske favorittene. En mulig forklaring på suksessen, kan være at denne akevitten befinner seg i nedre del av prisskalaen (kr. 340 for 70 cl).

Allroundakevitt
O.P. Anderson Aquavit dufter av karve og anis, med et innslag av sitrus. Karve og anis er sammen med fennikel dominerende i smaken, som også inneholder toner av søtlig frukt. Åtte måneders lagring på eikefat har sørget for en fin avrundet smak.

Akevitten er også så mild at den nok vil falle i smak både hos kvinner og menn. Med andre ord en allroundakevitt som vil passe godt til tradisjonell julemat, eller nytes alene med en god øl.

Det bør også nevnes at svenskenes favorittakevitt er en av de få økologiske akevitter på det norske markedet.

Fatlagret «lillebror»
Foretrekker du mer smak og mer fatlagring, har originalakevitten nå fått en lillebror. O.P. Anderson Limited Edition Sherry Cask har vært lagret i hele 11 år på sherryfat, og det er kun produsert 10.176 flasker av denne (kr. 360 for 50 cl).

De tradisjonelle akevittkrydderne (karve, anis og fenikkel) kjennes godt også i denne akevitten, men årene på olorosofat har gitt den mer dybde, og smak av sherry, nøtter og tørket frukt – og med en lang og god ettersmak. Denne akevitten anbefales som følge til modne oster, sild eller røyket kjøtt, men den kan utmerket nytes alene, som en avslutning på måltidet eller på kaffebordet.

Originalakevitten finnes i Vinmonopolets basisutvalg. Den vellagrede varianten tilhører bestillingsutvalget, men finnes også i hyllene til drøyt tjue pol rundtomkring i landet.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken