Gå til sidens hovedinnhold

Obama vil leke Robin Hood

Obama vil leke skattepolitiker i ren Robin Hood-stil. Clinton vil bli rene reformatoren.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Begge de demokratiske presidentkandidatene, Barack Obama og Hillary Clinton, ønsker å revolusjonere den amerikanske skattepolitikken. Men hvem egner seg best som skattebetalernes president?

NA24 - din næringslivsavis

Nei, det kommer rett og slett an på hvilken befolkningsgruppe du spør.

Omfordeling
Obama går hardt ut for en skattepolitikk som skal jevne ut ulikhetene i befolkningen. Med ren Robin-Hood-tankegang vil han ta fra de rike og gi til de fattige.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

- Obama ser ut til å ha rettet søkelyset mot omfordelingsproblematikken, sier Michael Graetz, professor ved Yale Law School til Bloomberg News.

Vil endre atferd
Motkandidat Clinton har derimot en annen taktikk. Hun vil ha skattereduksjoner som er designet for å endre amerikanernes atferd, hva gjelder bruk av energi, konsum og eldreomsorg.

- Clinton foreslår å få nesten alt utenom å pusse tennene sine skrevet av på skatten, sier Lee Sheppard, som er advokat og skribent for Tax Analysts.

- Komplisert prosess
Eksperter mener imidlertid at disse reformene ikke nødvendigvis vil bedre økonomien, men at spesielt Clintons vil komplisere et skattesystem som allerede er særdeles intrikat.

Obama vil bøye og tøyle eksisterende lover, mens Clinton vil introdusere enda flere av dem, med minst ni nye avskrivningsregler med komplekse krav for godkjenning.

- Den uunngåelige konsekvensen er en enda mer komplisert prosess, sier økonom ved universitetet i Michigan, Joel Slemrod, til Bloomberg News.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker