Gå til sidens hovedinnhold

Obamas finansminister

Han skal gyve løs på et budsjettunderskudd på opp mot 7.000 milliarder kroner.

TV-kanalen NBC melder fredag at Barack Obama kommer til å velge Timothy Geithner som finansminister.

Geithner (47) er nå sjef for den viktige New York-avdelingen til den amerikanske sentralbanken Federal Reserve Board. Den offisielle utnevnelsen skal angivelig komme mandag.

Nyheten ble rapporter av NBC-journalisten Andrea Mitchell, som er gift med tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan.

Erfaring
Geithner får gode skussmål for hardt og dyktig arbeid i kulissene, selv om han ikke er noen kjendis. Han har åpenbart erfaring og vært sentral i krisehåndteringen de siste månedene. Men det er en blandet anbefaling. Mange mener det har vært gjort flere feil, blant annet ved at man lot Lehman Brothers gå konkurs i september.

Han var også i finansdepartementet under Bill Clinton, og har en periode også jobbet for det internasjonale pengefondet IMF.

Finansmarkedet tok godt mot nyheten. Børsen lå rundt null da nyheten ble kjent, og steg raskt 3-4 prosent.

Geithner har hele tiden vært blant favorittene til den viktige stillingen. Andre kandidater som har vært nevnt er Larry Summers og Robin Rubin, som begge var finansminister under Bill Clinton, samt Paul Volcker, som var sentralbanksjef under Jimmy Carter og Ronald Reagan.

Volcker er svært respektert, men også gammel, hele 81 år, og han skal angivelig ha sagt at han bare vil fungere som rådgiver som Obama. Rubin er trolig for tett knyttet til finanskrisen på Wall Street. Han kom til Clinton-administrasjonen fra Goldman Sachs og er nå sentral i ledelsen for kriserammede Citigroup.

Larry Summers har av mange vært holdt som favoritt, men han fikk en stygg ripe i den politiske lakken da han som sjef for Harvard-universitetet kom med politisk ukorrekte teorier om hvorfor det er flere menn enn kvinner i toppen av akademia.

Store oppgaver
Den kommende finansministeren har enorme oppgaver foran seg. Den amerikanske økonomien er etter alt å dømme i resesjon. Finanssystemet vakler fortsatt. De store bilprodusentene, som er svært viktige for sysselsettingen i midtvesten, vakler på randen av konkurs.

Samtidig har de mange tiltakene for å redde finanssystemet og stimulere økonomien blåst opp et allerede stort budsjettunderskudd. Eksperter regner med at budsjettunderskuddet neste år blir rundt 1.000 milliarder dollar, eller 7.000 milliarder kroner.

Dette vil gjøre det vanskelig å oppfylle mange av Obamas ambisiøse valgløfter, for eksempel når det gjelder helseforsikring, klimautslipp og skattekutt til 95 prosent av amerikanske familier.

Hillary sier ja
Samtidig melder New York Times at Hillary Clinton har sagt ja til et tilbud om å bli utenriksminister.

Det har vært utbredte rykter om dette de siste dagene.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken