Finanskriseårene var svært vanskelige for bilbransjen, men fra høsten 2009 har alle piler pekt til dels kraftig oppover - med en minimal pustemåned i desember i fjor (minus 1,1 prosent), som uansett var 20 prosent høyere enn snittet de siste ti årene.

Men etter at bilbransjen de siste måneden har kunnet kose seg med økninger på 6-31 prosent i forhold til samme måned året før, viser fasiten for juni at bilsalget i juni den klart dårligste måneden hittil i år, og en tilbakegang på 6,9 prosent i forhold til juni i fjor.

Totalt ble det registrert 10.354 nye personbiler i juni.

Færre dager, men det forklarer ikke alt
Ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) er hovedgrunnen til fallet at det var to færre registreringsdager i år enn i fjor, noe som i seg selv kan utgjøre så mye som 10 prosent. Det er likevel en stor forskjell fra mais oppgang på 31 prosent, til junis nedgang.

Heller ikke en økning i varebilsalget på 291 enheter kompenserer for fallet i personbilsalget.

Kjempesmell for Toyota
Av de 10 mest solgte bilmerkene, var det likevel bare halvparten som kunne bokføre en nedgang. Fire største merkene, VW, Toyota, Ford og Volvo måtte alle konstatere en tilbakegang. Den største smellen fikk Toyota som i fjor solgte 1488 biler i juni, mens i år bare solgte 876 biler.

Ifølge Toyotas informasjonssjef Espen Olsen er hovedgrunnen til nedgangen konsekvensen av produksjonsproblemene etter jordskjelvet i Japan tidligere i år. Den lange transportveien fra Japan gjør at problemene forskyver seg i tid, og juni ble derfor hard for selskapet i Norge.

- Produksjonen er nå nesten tilbake til det normale, men Toyota Norge forventer en salgsnedgang på ca. 10 % i 2011 i forhold til opprinnelig plan på grunn av leveringsproblemene, sier Olsen til Nettavisen.

Den største vinneren var i juni, som alle de andre siste månedene, Mitsubishi. Selskapet har hatt en eventyrlig suksess med sin ASX, som står for 2/3 av merkets salg.

Golf er ikke største
Det er også verdt å merke seg at Golf denne måneden ble dyttet ned fra 1. plassen over de mest solgte modellene. Golf har vært en selvfølge å se på toppen alle de siste årene, men måtte i juni bokføre en nedgang på utrolige 41,7 prosent. Samtidig har VW løst det litt labre salget av Passat i starten av året. Med 411 enheter solgt er den nå Norges mest solgte bil.

CO2-utslippet marginalt opp
I mai kunne OFV notere at det var ny rekord for lavt CO2-utslipp, med 134 gram/km i snitt. I juni steg dette til 135 gram/km - som er snittet for året så langt.

Under kan du se oversikten både for denne måneden, og året så langt. Vær obs på at tabellen er sortert etter salget så langt i år, ikke etter juni.