(SIDE2): - Ingen jenter har noen fremtid av å jobbe som modell i Norge, sier Donna Ioanna, til Side2.

Modellagenten, som til vanlig jobber for Women Model Management i Milano, har over 16 års erfaring i bransjen - og det er derfor grunn til å tro at hun vet hva hun snakker om.

Selv har 43-åringen oppdaget de norske toppmodellene Siri Tollerød, Frida Aasen og Merethe Hopland, og Ioanna anbefaler jenter med modellambisjoner om å reise til det store utland om de vil sko seg rike i dette yrket.

- De beste stedene å slå gjennom i er USA for det er der de store pengene ligger. Men det kommer naturligvis an på om man har det som skal til for å slå gjennom, påpeker Ioanna. Hun er plukket ut til å være en av dommerne i «Top Model», som i disse dager søker etter unge, norske jenter med en modelldrøm i magen.

- Det er skamfullt
Til tross for at Ioanna er aktuell som dommer i «Top Model», har hun ingen planer om å ta turen til noen av visnigene under Oslo Fashion Week (OFW), som pågår i hovedstaden i disse dager.

Til Side2 forklarer hun hvorfor:

- OFW er forferdelig dårlig, det er nesten flaut. Det virker dårlig organisert og det er dårlige show - etter hva jeg har sett på video.

- Det er ikke for ingenting at bare fire store designere valgte å vise fram klærne sine under OFW i fjor, de fleste reiser til København, fortsetter modellagenten.

Hun påpeker videre at de som har skyld i tingenes tilstand er Pål Vassbotten og resten av OFW-crewet.

- Man kan bare skylde på dem som står bak det - det er skamfullt, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Norske modeller er eksotiske
Foruten dårlig organisering, og manglende interesse for norsk mote, har også mangelen på etnisk mangfold på catwalken under den norske moteuken tidligere vært i søkelyset.

Man er ofte vært vitne til at norske designere i all hovedsak har tatt i bruk etnisk norske jenter når de har viste fram sine kolleksjoner på catwalken i hovedstaden, og Ioanna har en teori om hvorfor det er slik.

- Årsaken til at norske designere bruker jenter med typisk norsk utseendet kan være at det er disse de har designet klærne til. Man vil jo gjerne tilpasse eksponeringen på en måte som passer til dem man ønsker å formidle til.

Den norske modellmammaen kjenner selv ikke til i hvor stor grad flerkulturelle modeller har blitt tatt i bruk under OFW, men forteller at det nordiske utseenndet er ettertraktet.

- Årsaken til lite etnisk mangfold kan også ha noe med at man prøver å selge klærne sine til utlandet, og i utlandet er norske modeller eksotiske. Om en designer viser en lys jente i sine klær så er det eksotisk i utlandet, sier Ioanna.

Les også:- Har lært jentene å tenke på kroppen sin som en business

- Mørke jenter diskrimineres
Det er imidlertid ikke bare på catwalken man ser at norske jenter er i flertall. Også forsidene av de norske motemagasinene er som oftest okkupert av jenter med lys hudfarge, men det er ikke bare i Norge det er slik - mener modellagenten.

- Man merker at det i Italia er veldig få mørke jenter som brukes. Og det er et kjent fenomen at mørke jenter diskrimineres, og at det er veldig vanskelig for dem å slå gjennom, sier hun, om sine erfaringer fra blant annet Milano.

Har du det bransjen etterspør, mener Ioanna at hudfarge har mindre å si.

- Har du det så er det akkurat det samme om du er grønn eller blå i ansiktet, sier modellagenten.

Mimi Blix
Til tross for dette påpeker Ioanna at Naomi Campbell er en av få mørkhudede modeller som folk flest vet navnet på, til tross for at det er en håndfull andre skjønnheter med mørk hudfarge som gjør det stort i utlandet.

Her hjemme i Norge har den norske-ugandiske modellen, Mimi Blix, opplevd suksess både her hjemme i Norge og utenlands - alikevel er det ikke ofte skjønnheten pryder en magasinforside eller spankulerer nedover catwalken.

Les også:- Tørr ikke bruke modeller med utenlandsk utseende

- Kanskje ikke så begrenset
Den norsk-pakistanske modellen, Sanam Bokhari, har i flere år jobbet som modell i både inn- og utland.

Hun er ikke overrasket over den manglende tilstedeværelsen av flerkulturelle modeller i den norske motebransjen, men hun mener at det finnes en naturlig forklaring på hvorfor det er slik.

- Det er ikke så mange utenlandske modeller her, så i forhold til det er det kanskje ikke så begrenset, sier hun til Side2.

- Lite oppdrag å få
Selv har Sanam gått på catwalken til Kathrine Nørgård og Børre Olsen i ukene før årets første OFW, men vil ikke å se på podiet i Norge den kommende uke.

- Jeg var hovedmodellen på visningene så jeg kan ikke klage, sier Sanam.

- Jeg skulle egentlig gå på OFW, men fikk plutselig et tilbud i England som jeg ikke kunne si nei til, forteller hun.

Hvordan synes du det er å jobbe som modell i Norge?

- Det er lite marked og lite oppdrag å få, men jeg synes det er kjempegøy og storkoser meg med de oppdragene jeg tar, svarer Sanam.