(SIDE2): - Mange norske designere er flinke, flere enn Batlak og Selvig, men det er også mye dårlig. All norsk design er ikke bra. Alle ser vel det? undrer sjefredaktør i Elle, Signy Fardal til Side2 etter debatten.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden nå!

Synes du det er bra nok?
Oslo Fashion Fair åpnet for debatt torsdag formiddag, og med på laget var Signy Fardal, som ikke tar fem flate øre for å si hva hun mener om norsk mote. Men hun er trolig alene.

- Vi maser hele tiden om penger fra staten, men hvor mange av de norske designerne vil vi egentlig ha? Hovedproblemet er ikke at vi ikke får offentlige milder, men det er designernes kvalitet. Synes du det er bra nok? Det er alltid noen som er flinke, men det blir så smått. Det er mye ræl, mye dårlig, mener sjefredaktøren.

Hun har lang fartstid i motebransjen, og har reist verden rundt på ulike motevisninger. Moteuken i Paris er fortsatt favoritten.

- Jeg er mer opptatt av mote enn av norsk design. Jeg var på Batlak & Selvik i går, og det var fantastisk bra. Men jeg mener fortsatt at Paris er hjertet av mote.

Se bildene fra Fam Irvolls visning her.

Dansk forbilde
Dansk mote og design er langt fremme, og nettopp våre kjære naboer i sør blir sett på som forbilder innenfor motebransjen.

- Mote har ingen grenser. Men om det er norsk, svensk, fransk eller «whatever»? Man skal ikke like norsk mote for å være patriotisk. Jeg håper at vi kanskje om ti år kan være der dansk moteindustri er i dag.

Men hvordan skal vi nå dit?

- Det er viktig å fornye seg. Se bare på hvor mange designere som har en visning, og så er de helt borte. De har masse pågangsmot og energi, men presenterer på catwalken før de egentlig er klare, og da daler selvtilliten. Da klarer ikke å holde seg oppe, mener hun.

Fardal er også opptatt av at designere må forstå hva som selger.

- De som lykkes er de som klarer å kombinere kreativitet og næring, sier hun.

Se bildene fra TSHs visning her

Artikkelen fortsetter under bildet

Satte fokus på kropp
Nylig inviterte Fardal fem kjendiskvinner til nakenfotografering og konversasjon om forholdet til egen kropp i ELLE. Dette fikk tekstforfatter og barnevernspedagog Dagfinn Nordbø til å reagere kraftig i et innlegg i i VG.

Nordbø mener magasiner som ELLE burde utvise ansvarlighet og bruke flere alminnelige kvinner i bladene. Fardal var langt fra enig og sier at jenter ikke får komplekser av å se vakre kropper.

– Vi tåler å se bilder av jenter vi kanskje synes er vakrere enn oss selv, komplekser er i våre egne hoder, sa Elle-redaktøren til NRK.

Fardal og Elle fikk støtte av flere, og redaksjonen i Woman kastet blant annet klærne selv.

Les mer her: Kaster klærne selv

Følte seg tråkket på
Dette er ikke første gang Signy Fardal tør å si hva hun mener. I media har hun blitt beskrevet som humørsyk, dominerende og autoritær, etter at Arbeidstilsynet slo fast at hennes lederstil skaper stress og høyt sykefravær. Sjefen følte seg tråkket på av tilsynet.

- Jeg føler meg 100 prosent trakassert. Jeg har følt at de har sittet og tenkt «Nå kan vi ta henne», sa hun i intervjuet med LørdagsMagasinet på TV 2 i 2007.

Det toppet seg da journalisten spurte hva man lærer av å lese magasinet hennes.

- Hva mener du? Hun lærer masse! Jeg gidder ikke engang å gå inn i diskusjonen. Hvorfor forventer du å lære noe om annet enn mote her? Hvorfor spør du meg om det? Jeg er så drittlei av det, skjønner du! Jeg har lyst til å slå deg i trynet, sa hun lettere irritert.

Les mer fra intervjuet her

Se kjendisene på Oslo Fashion Week lenger ned!

2243