(SIDE2): Mange mennesker opplever daglige anfall av svimmelhet. Dette kan gjøre det vanskelig å delta i normale aktiviteter.

Mange har også blitt diagnostisert med virus på balansenerven, en lidelse som ikke på langt nær er så vanlig som man kan få inntrykk av. De fleste er ikke klar over at de kan få behandling for disse problemene.

Om spaltisten: Marcus Ogre

marcus-ogre
marcus-ogre
  • Kiropraktor (MChiro, MNKF)
  • Utdannelse: 5-årig universitetsutdannelse i England
  • Arbeidssted: Stadion Kiropraktorklinikk på Ullevaal stadion
  • Spørsmål: kiropraktor.ogre@googlemail.com
  • Tlf.: 22 95 08 90

Jeg skal i dag skrive litt om den type svimmelhet vi kiropraktorer ser oftest, nemlig krystallsyke og svimmelhet fra spenninger øverst i nakken.

Først og fremst; det er veldig mange grunner til svimmelhet. Noen mer er mer alvorlige enn andre, og det er alltid lurt å gå til kiropraktor eller lege om du er usikker på hva årsaken er. En ting som er veldig viktig for oss når vi skal stille en diagnose er å stadfeste om du har ustøhet eller vertigo.

Ustøhet er noe de fleste av oss har opplevd og kan beskrives som følelsen av å stå på gyngende grunn. Vertigo beskrives som en mye kraftigere følelse av at omgivelsene spinner rundt deg eller at du selv spinner. Disse klassifiseres som gyratorisk eller nautisk vertigo.

Tilbake til det vi kiropraktorer ser oftest og behandler med stort hell.

Krystallsyke er en tilstand der krystaller blir dannet i balansegangene i det indre øret. Dette vil gjøre at hjernen får feil informasjon om hvor hodet ditt er plassert i forhold til omgivelsene. Da disse signalene ikke stemmer overens med hva resten av balansesystemet oppfatter, kan det føre til svimmelhet og til tider oppkast. Dette er på ingen måte noen farlig sykdom. Enkle behandlingsgrep hos en kiropraktor har en veldig positiv effekt.

Vi ser ofte pasienter med nakkesmerter som samtidig også klager over svimmelhet. Når vi behandler nakken for låsninger og spent muskulatur ser vi at svimmelheten forsvinner. Låsninger kan forårsake svimmelhet ved at de forstyrrer nerveinformasjonen fra balansereseptorene øverst i nakken. Pasienten responderer veldig raskt til slik behandling.

Angst eller uro kan i mange tilfeller også være en årsak til svimmelhet. Dette kan bli utredet hos autorisert helsepersonell.

Potensielle årsaker til svimmelhet:
- Hjerte-karsystemet
- Indre øret
- Nakken
- Sykdom i nervesystemet
- Medisiner (for eksempel blodtrykk eller epilepsimedisiner)
- Psykisk betinget (stress, angst, uro)

Som man kan se av listen over kan årsakene være mange, noen potensielt alvorlige. Det er alltid lurt å oppsøke hjelp om man er usikker. Kiropraktoren eller fastlegen din er godt trent til å kunne differensiere mellom de ulike grunnene. Om svimmelheten påfølges av pustevansker, brystsmerter eller hjertebank bør du oppsøke lege snarest for en utredning.

Mer fra Marcus Ogre