Gå til sidens hovedinnhold

Økokrim inn i pensjonssaken

Går inn i saken om stortingspolitikere som har fått for mye pensjon.

Ifølge Dagsavisen har Økokrim startet etterforskning av pensjonsskandalen på Stortinget.

Seks tidligere stortingspensjonister skal ha fått urettmessig mye pensjon utbetalt.

NA24 - din næringslivsavis

Etterforskningen vil gå i to faser, melder Dagsavisen som onsdag formiddag kunne presentere saken. Først skal Økokrim innhente mer informasjon, så skal skal de vurdere materialet som kommer inn.

- Vi har vurdert de opplysningene som fremkommer i Kjønnstadsutvalgets utredning. Basert på de opplysningene har vi funnet rimelig grunn til å åpne sak, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher ved Økokrim til NA24.

Har ikke status
Etterforskningen er nå åpnet på saksnivå.

- Ingen enkeltpersoner som har noen status, men det skal vi i løpet av veldig kort tid vurdere, sier Roscher til NA24. Mot slutten av måneden vil Økokrim da bestemme seg om det er grunnlag for å mistenke noen av de seks tidligere topp-politikerne for ulovligheter knyttet til utbetaling av meget omdiskutert pensjon.

De seks tidligere stortingspensjonistene er Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp), tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap), tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), Tore Austad (H) og Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap).

Ingen mistenkte
Ingen av disse er mistenkt i saken. Det Økokrim har gjort er å sette i gang etterforskning av pensjonsskandalen som helhet.

Pensjonsskandalen begynte å rulle i sommer, da Dagsavisen brakte nyheten om at Riksrevisjonen hadde sett på de gullkantede stortingspensjonene. Riksrevisjonen mente at en rekke stortingspensjonister hadde fått urettmessig mye pensjon. Saken utløste en egen granskning, der et utvalg ledet av professor Asbjørn Kjønstad fikk i oppdrag å undersøke skandalen.

Like over nyttår la utvalget fram to granskningsrapporter, en offentlig og en unntatt offentlighet. Disse rapportene ble også overlevert Økokrim.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) er i dag i Madrid. Via sin pressetalsmann Flemming Gade Kjerschow uttaler Jagland følgende:

- Jeg tar Økokrims beslutning til etterretning, og jeg forholder meg til at Økokrim som en uavhengig innsans som må behandle alle borgere likt.

- Viser alvoret i saken
Lederen av ekspertutvalget som så gjennom hele pensjonssaken, professor Asbjørn Kjønstad, sier til NA24 at han ikke vil kommentere saken.

- Men det viser alvoret i saken. Det er to rapporter. En offentlig rapport som ligger tilgjengelig på nettet, og som danner det juridiske grunnlaget og så er det en rapport som ikke er offentliggjort, sier Kjønstad til NA24. Den hemmelige rapporten er en gjennomgang av de ulike sakene.

- Vi fikk oversendt disse granskningsrapportene fra Stortingets presidentskap. Deretter oversendte vi rapportene til Økokrim for en vurdering om det var grunnlag for etterforskning. Vi har ikke truffet noen beslutning om å iverksette etterforskning, og vi avventer Økokrims behandling. Derfor må du henvende deg til Økokrim, sier Runar Torgersen, statsadvokat ved Riksadvokatembetet til NA24.

- Alle skal behandles likt
- Jeg tar Økokrim sin avgjørelse til orientering. Det er en indikasjon til på at man behandler tidligere stortingspolitikere og tidligere regjeringsmedlemmer likt som alle andre. Alle skal behandles likt, og det er en styrke for vårt demokrati, sier Carl I. Hagen (Frp) som er visepresident på Stortinget.

Les hele den offentlige granskningsrapporten her

NA24 kommer med mer

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken