Gå til sidens hovedinnhold

Vet du forskjellen?

«Økologisk», «organisk» og «naturlig» har blitt en del av matvokabularet vårt. Men hva er egentlig hva?

(SIDE2): Det e ringen tvil om at vi som forbrukere har blitt mer bevisste på hva vi putter i oss – og på oss av matvarer og produkter. Industrien vet å utnytte vår gryende bevissthet og selv om mange produsenter skaper gode kvalitetsprodukter finnes også dem som bruker de nye, såkalt sunnere betegnelsene som markedsføringsknep.

Lovbestemte betegnelser
Mange av oss ønsker å velge produkter som er gode for oss og omgivelsene våre, men begrepsjungelen er gjerne litt kronglete. Lovbeskyttelse og offentlig godkjent merking av slike produkter kan gjøre det enklere å få oversikt.

Hva er Ø-merket?
Ø-merket er den norske godkjenningsbetegnelsen for økologiske produkter, og varer som markedsføres med dette merket skal være produsert i samsvar med regelverket for økologisk produksjon, det opplyser Matportalen. Begrepet «økologisk» er rettsbeskyttet og kan kun benyttes etter godkjennelse av Debio, det vil si at man trygt kan kjøpe varer merket med Ø i butikkene. Tilsvarende gjelder i Tyskland, Danmark og Sverige slik at importerte varer herfra underligger samme produksjonsvilkår.

Økologisk landbruk
Internettleksikonet Wikipedia omtaler økologi som læren om interaksjonen mellom organismer og miljøet. Økologisk landbruk er en driftsform for landbruket hvor det settes spesielle krav og begrensninger for produksjonen, eksempelvis ved ikke å bruke kunstig gjødsel og syntetiske plantevernmidler, og til velferden i husdyrproduksjonen. Begrepet står i sammenheng med jord og biotoper som dekkes av den vitenskapelige disiplinen økologi.

Utenfor biologien har «økologi» fått en tilleggsbetydning, som bare delvis har med vitenskapen økologi å gjøre: Spesielt adjektivet «økologisk» brukes ofte som omskrivning før «miljøvennlig» eller «bærekraftig».

Så hva er organisk?
I Storbritannia og USA derimot benyttes betegnelsen «organic» om samme vilkår vi kaller økologisk. Det betyr at varene er økologiske, men at det da kan stå at produktet er organisk på pakken.

Matportalen skriver videre at termene «usprøytet», «biologisk» og «organisk» ikke skal brukes for å beskrive produksjonsmåte av norske produkter, det kan derimot brukes om beskrivelse av prosesser og teknikker i økologisk landbruk, eksempelvis organisk materiale og organisk mangfold.

«Naturlig» som moteord
Det har også gått sport i å bruke ordet «naturlig» i snakk om matvarer og andre helseprodukter, men denne er såpass upresis at du bør forhøre deg nærmere om hva som ligger bak denne beskrivelsen.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken