- ABI-vitner skremt og lokket

Foto: Jan Christian Grandre

Økokrim mener Christer Tromsdal skremte vitner med snakk om torpedoer og Hells Angels. Andre skal ha blitt lokket med store pengebeløp for å forklare seg til hans fordel.

26.04.04 16:53

I alt seks personer skal ha blitt utsatt for ulovlig påvirkning av Tromsdal eller av hans sendebud, ifølge Økokrims tiltale.

Risikerer 10 år

Økokrim mener handlingene er utført under særdeles skjerpende omstendigheter.

- I sum mener vi det, fordi det foreligger så mange tilfeller, og fordi handlingene har et systematisk preg, sier politiadvokat Gunnar Holm Ringen i Økokrim til TV 2 Nettavisen.

Dermed er strafferammen inntil 10 års fengsel for Christer Tromsdal.

Aker Brygge Invest

Hensikten var at Christer Tromsdal skulle komme best mulig ut av straffesaken etter avsløringene om aksjejuks i selskapet Aker Brygge Invest (ABI), som Tromsdal ledet.

Rettssaken endte med at Tromsdal fikk betinget fengsel og bot på 30.000 kroner.

Også forut for rettssaken skal Tromsdal ha utøvd utilbørlig press mot vitner.

Hells Angels

I løpet av vinteren 2000 / 2001 skal Tromsdal ha ringt et vitne hjem og sagt at han hadde ”kontakter med torpedoer” og ”kontakter i miljøet og Hells Angels” og at han ”måtte jobbe med, ikke mot ham”.

Ett annet vitne skal ha blitt kontaktet av Tromsdal på utestedet Odeon i Bogstadveien i Oslo og fått beskjed om å moderere sin forklaring i Aker Brygge Invest-saken.

Tromsdal skal ha sagt at det var ”sterke krefter inne i bildet”, at det var ”mye penger på spill” og at det kunne ”smelle like mye i Spania som i Oslo”.

Tilbød 500.000

Like forut for og under rettssaken i ABI-saken i Oslo tingrett i januar 2004 skal fire vitner ha blitt kontaktet av Christer Tromsdal eller hans utsendte.

Et vitne skal ha fått tilbud om 500.000 kroner for å moderere sin forklaring, ett annet vitne skal ha fått instruks om å ikke møte i vitneboksen, mens et tredje vitne skal ha fått beskjed om å ikke forklare seg før han hadde hatt møte med Tromsdals kontaktperson.

Lien fortsatt siktet

Tromsdals eks-partner i Aker Brygge Invest (ABI), Terje Lien, og ytterligere en person ble også siktet for påvirkning av vitner i ABI-saken.

Økokrim har ennå ikke avgjort påtalespørsmålet for disse to.

Tromsdal slår tilbake

Christer Tromsdal tar kraftig til motmæle mot Økokrims tiltale.

- Jeg eller Terje Lien har aldri truet eller påvirket noen, men derimot snakket med flere vitner i forbindelse med at vi bistod privatetterforsker Leif A Lier i hans arbeid med saken. Flere av disse er bekjente av meg eller Lien, og kontakten er selvsagt ikke er straffbar på noen som helst måte, hevder Tromsdal overfor TV 2 Nettavisen.

Bekreftet av Økokrim

Tromsdal mener at det under hovedforhandlingen i ABI-saken ikke har fremkommet at noen vitner har blitt påvirket eller truet på noen som helst måte.

- Dette bekreftet aktor Geir Kavli i åpen rett på direkte spørsmål fra mine advokater.

"Takk for sist"

- Påstander om dette nå fra Økokrim blir da ikke bare usant og misvisende, men også grovt injurierende. Det virker som Økokrim for en hver pris har behov for å koke suppe på påstander som er tatt av enhver sammenheng for å si "takk for sist" - etter det jeg ser som et nederlag for dem i den voldsomt oppblåste straffesaken, skriver Tromsdal i en e-post.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag