*Nettavisen* Økonomi.

- Amerika har mistet et geni

Flere selskaper stiger i verdi på nyheten om Steve Jobs bortgang.

08.10.11 12:27

Steve Paul «Steve» Jobs gjorde den personlige datamaskinen enkel å bruke, revolusjonerte musikkindustrien med iTunes, snudde opp/ned på mobilindustrien med iPhone og startet en medierevolusjon med iPad.

Les også:Steve Jobs er død

Det er en karriere uten sidestykke som tok slutt da Jobs til slutt ga opp for kreftsykdommen.

I motsetning til de fleste andre næringslivsledere har Jobs også alltid hatt en ekstremt stor påvirkning på finansmarkedene. Spesielt etter 2004, da ble kjent at Jobs var blitt operert for kreft, har sykdomsutviklingen vært viktig for investorene fordi han mer enn kanskje noen annen sjef for et så stort selskap er selskapet.

Og det har ikke endret seg over natten.

Konkurrenter opp - Apple ned
På børsen i Frankfurt faller Apple-aksjen med 2,3 prosent, samtidig som den tunge Dax-indeksen løftes med 2,1 prosent.

Før handelen startet i Tyskland kom det klare signaler om at investorene mener at Apples konkurrenter vil kunne tjene på Jobs bortgang.

På børsen i Sør-Korea, som holdt åpent etter at Apple kom med nyheten, satset investorene hardt på at Apple nå vil bli skadelidende.

Verdens nest største produsent av mobiltelefoner, Samsung Electronics, ble løftet med 1,5 prosent til 855.000 won, noe som er det høyeste nivået siden 1. august.

Verdens tredje største mobilprodusent, LG Electronics, steg med hele 6,3 prosent til 73.900 won.

Foruten disse steg hele ti aksjer på nyheten om Jobs bortgang.

Her kan du følge utviklingen på børsene

Øyner nye muligheter
De siste årene har Apples suksess gått hardt utover flere av verdens største elektroniske produsenter.

Spesielt har innovasjoner som iPhone, iPad, iPod og iTunes løftet Apple til nye høyder.

Tross høyere pris enn de fleste av sine konkurrenter har Apple slukt stadig større deler av verdensmarkedet. Dette har medført at selskapets aksjekurs stadig har blitt sendt til nye høyder, noe som toppet seg i august da selskapet for første gang nådde status som det i verden med høyest markedsverdi.

- Selv uten Jobs som konsernsjef trodde folk at han ville ha en direkte og indirekte påvirkning på styringen og at selskapet ville fortsette å vise sin evne til å utvikle nye produkter, sier analytiker Choi Do Yeon hos LIG Investment & Securities, ifølge Businessweek.

Yeon ser nå for seg at sørkoreanske selskaper kan ha fått en mulighet til å ta tilbake markedsandeler som de tidligere har tapt til Apple.

Spørsmålet mange dermed stiller seg er hvordan Apple vil utvikle seg under den ferske toppsjefen Timothy «Tim» D. Cook. For selv om han har lang fartstid i Apple er det noe helt annet å hoppe etter mannen som håndplukket han som konsernsjef.

Adoptert
For til og med Jobs egen livshistorie er helt unik.

Han ble født i San Francisco av et ugift muslimsk foreldrepar, og adoptert av en armensk familie. Han droppet ut av college, dro til India, kom tilbake som buddist, og eksperimenterte med LSD.

Samtidig gikk han ofte på kveldskurs hos datafabrikkanten Hewlett Packard i Palo Alto, California. Hans første jobb var hos videospillfabrikanten Atari, og han traff medgründer Steve Wozniak på en dataklubb.

For å krone den underlige karrieren, mener Steve Jobs selv at et tilfeldig kurs han tok i kaliografi (skrifttegn), har æren for at Mac'en ble utstyrt med flere skrifttyper istedet for tradisjonell «dataskrift».

1984
Apple Computers ble stiftet i 1976. Paradoksalt nok var det ikke firmaet selv som oppfant de to viktigste årsakene til suksessen - nemlig datamusen, og det å kunne klikke på symboler på en skjerm. Oppfinnelsene ble gjort hos Xerox, men Jobs var den første som forstod hvordan de kunne brukes kommersielt.

I 1983 klarte Steve Jobs å lokke Pepsis toppsjef John Sculley til å bli Apple-toppsjef, med det berømte sitatet: «Do you want to sell sugar water for the rest of your life, or do you want to come with med and change the world?»

Sculley hoppet over, og året etter sjokkerte paret reklamebransjen ved å kjøpe en reklamespot under amerikas største tv-sending - finalen i SuperBowl - for å kjøre reklamefilmen 1984.

Året etter fikk Sculley ut Steve Jobs som sjef for Macintosh-divisjonen på grunn av skuffende salg.

Her ser du reklamen som definerte Macintosh:

HTML EMBED

Karriere utenfor Apple
Jobs ble sparket ut, men reiste seg snart igjen: Byrden av å være suksessfull ble byttet ut med lettheten av å bli en begynner igjen, mindre sikker på noe som helst. Det frigjorde meg til å gå inn i en av de mest kreative periodene i livet mitt, uttalte Jobs.

I denne perioden skapte Jobs også filmstudioet Pixar, som etterhvet rullet ut animasjonssuksesser som Toy Story og Nemo. Pixar ble solgt til Disney i 2006 for rundt 43 milliarder kroner.

Hans andre store prosjekt var NeXT - en kostbar, men teknisk avansert videreutvikling av mange av ideene fra Apple. Det gikk sånn middels, men Jobs kom seg ned på beina da NeXT etterhvert ble kjøpt opp av Apple for tre milliarder.

Tilbake i moderhuset
Da Apple kjøpte NeXT i 1996, ble Steve Jobs med på lasset. Han overtok raskt styringen, og klarte å snu Apple økonomisk ved en brutal kutteprosess.

Hans største genistrek var likevel introduksjonen av musikkspilleren iPod og musikkbutikken iTunes, hvor Apple klarte å skaffe seg distribusjonsavtaler med alle de store musikkstudioene.

I slutten av juni 2007 ble iPhone lansert - igjen et typisk Steve Jobs-produkt, hvor triste mobiltelefoner med kompliserte kommandoer ble erstattet av fargerike skjermer, enkel finger-navigasjon og et vell av småprogrammer i AppStore.

Siste skudd på stammen var lesebrettet iPad.

«Amerika har tapt et geni»
Da Steve Jobs trakk seg som sjef for Apple i august, falt aksjekursen sterkt. Gårsdagens melding om hans død har ikke påvirket aksjekursen spesielt mye.

Men det er ingen tvil om at Jobs har vært helt unik - noe også uttalelsene etter hans død beviser.

- Steve var blant de største av amerikanske innovatører - modig nok til å tenke annerledes, dristig nok til å tro at han kunne forandre verden, og talentfull nok til å gjøre det, sa president Barack Obama.

Microsofts grunnlegger Bill Gates: - Verden ser sjeldent noen som har hatt den samme betydningen som Steve har hatt, og effekten vil være merkbar i mange generasjoner.

New Yorks borgermester Michael Bloomberg: - I kveld har Amerika tapt et geni som vil bli husket sammen med Edison og Einstein.

Rupert Murdoch: - Steve Jobs var enkelt og greit den største toppsjefen i sin generasjon.

Jobs etterlater seg kone og fire barn.

Det finnes mange minneverdige opptak av Steve Jobs. Her er et opptak fra 2005 hvor han snakker om hvordan han droppa ut av kollege og endte opp som Apple-grunnlegger. Og om hvordan han fikk sparken i Apple - og hvordan det var mulig at han som startet Apple, som hadde 4000 tilsatte etter 10 år, kunne få sparken. Han snakker også om å få diagnosen kreft og hvordan man forholder seg til det å dø.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag