*Nettavisen* Økonomi.

- Bankene presser Kristin

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Bankene gjør seg kostbare i forhandlingene om bankpakken.

09.02.09 16:59

Søndag 8. februar ble en god dag på jobben for den rødgrønne regjeringen. Finansminister Kristin Halvorsen la fram en bankpakke som til og med opposisjonen ikke klarte å kritisere. Nå gjenstår pakkens egen syretest, vil bankene ta den i bruk?

LES OGSÅ: En fornuftig bankpakke

100 milliarder kroner
Søndag lanserte regjeringen bankpakke II, pakken som skal «sikre kredittilførsel til foretak og husholdninger.» Totalt stilles 100 milliarder kroner til rådighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Har kapital nok
Både i forkant og etterkant av lanseringen har flere banker uttrykt at de allerede har kjernekapital nok til å drive sin bank. Administrerende direktør i DnB Nor, Rune Bjerke, er en av dem som ved flere anledninger har avvist at DnB Nor trenger påfyll i kapital.

- Forhandlingsteknikk
Påstanden er deler av et forhandlingsspill, mener økonomiprofessor Steinar Holden.

- Når bankene sier at de klarer seg fint, må man forstå dette som at de regner med en akseptabel økonomisk utvikling også uten bankpakken. Men hvis de får en bankpakke på akseptable vilkår vil de kunne låne ut mer penger til næringslivet, og dermed tjene mer, sier Holden til Nettavisen.

- Bankene ønsker å få kjernekapitalen så billig som mulig, og fremstiller det som at de gjør samfunnet en tjeneste ved å ta imot, legger Holden til.

LES OGSÅ: Dette er bankpakken

LES OGSÅ: Her er kravene til banksjefene

Klikk på bildet for å forstørre.

- Trenger ikke penger
Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, mener bankene vil kreve attraktive vilkår for å ta del i forhandlingene.

- Nå er det slik at verken DnB Nor eller andre norske banker er i noen nødssituasjon som tvinger dem til å ta imot kapital. Staten ønsker å komme med et tilbud for å forbedre kapitalen i bankene, sier Andreassen til Nettavisen.

- Da de ikke er i en nødssituasjon blir dette en forhandlingssituasjon. De trenger ikke penger, men betingelsene må være så attraktive at bankene ønsker å ta del i pakken til tross, legger han til.

Andreassen peker også på at DnB Nors beslutning i henhold til pakken vil være avgjørende for næringslivet.

- At DnB tar del i pakken er viktig i den forstand at de har en dominerende posisjon i bankmarkedet. Det har også en signaleffekt, sier Andreassen.

- DnB har en særlig høy markedsandel overfor næringslivet og det derfor av stor betydning at de øker sine utlån til bedriftene, legger Holden til.

- Må ta ansvar
Sjeføkonom i Sparebankgruppen, Elisabeth Holvik, mener bankene nå må vurdere samfunnsansvar over egen kapital situasjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette er en pakke som skal gjøre det lettere for bedrifter å få lån i banken, og ikke en pakke som skal hjelpe bankene sådan. Dette blir en vurdering fra de enkelte bankene om de har behov for kapital for å dekke økt utlånsevne, sier Holvik til Nettavisen.

- Symbolpolitikk
Holvik mener regjeringen har lagt fram en attraktiv pakke, men stiller seg noe uforstående til kravet om lønnsfrys. - Ren symbolpolitikk, mener hun.

- For mange sparebanker og mindre banker er lederlønninger ikke relevant, da de rett og slett ikke har høye lønninger. Jeg tror heller ikke det er noen viktig del av pakken, tvert imot symbolpolitikk fra regjeringens side, legger hun til.

At lønningsvilkåret alene gjør pakken mindre attraktiv for bankene har hun derimot liten tro på.

- Nei, ikke på grunn av lederlønningene alene, dette blir en helhetsvurdering. Først må de få mer konkret informasjon rundt hva dette vil si for hvert enkelt bank, sier Holvik.

- Jeg tror mange banker vil være interessert og alle har et ønske om å bidra slik at konsekvensene av finanskrisen blir så liten som mulig, legger hun til.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Annonsebilag