*Nettavisen* Økonomi.

- Bedrifter dårlige på varemerker

Norge bedrifter er for dårlige til å sikre internasjonal beskyttelse for sine varemerker, mener Patensstyret.

Siden Norge tiltrådte den internasjonale søknadsordningen Madridprotokollen i 1996, har 5 prosent av norske næringsdrivende søkt om å beskytte varemerkene sine. Patentstyret har til sammen formidlet 1.001 varemerkesøknader. I Sveits søkte 28 prosent, noe som utgjør 19.596 søknader i samme periode.

– Industrielle rettigheter er et av de viktigste virkemidler for å sikre seg mot etterligninger og dermed bidra til å sikre dekning av innovasjonskostnader og økonomisk gevinst. Industrielle rettigheter er også et viktig strategisk virkemiddel for å sikre konkurranseposisjoner både nasjonalt og internasjonalt, sier avdelingsdirektør Bernt Boldvik i Patentstyret i en pressemelding.

Den 1. oktober i år tiltrer EU Madridprotokollen. Det betyr at bedrifter som søker om varebeskyttelse, oppnår dette i hele EU og i resten av de 64 landene som er tilsluttet søknadsordningen.

De siste fire årene har i gjennomsnitt 128 norske bedrifter varemerkebeskyttet produktene sine. Blant dem finnes man firmaer som Telenor, Statoil, Nycomed, Norsk Kjøtt og Arcus Produkter AS.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.