*Nettavisen* Økonomi.

- Behold den høye fastrenta

Renta er rekordlav, men ikke alle kan glede seg. Mange norske lånekunder sitter med skyhøy fastrente. Bankene lar deg bryte avtalen, men vil det lønne seg?

19.03.04 10:26

Selv om det kan virke fristende, lønner det seg sjelden å kvitte seg med fastrenteavtalen. Kostnaden blir fort like høy, og i verste fall risikerer du en dobbel smell for lommeboka.

- Det er svært sjelden det vil lønne seg å kjøpe seg ut av fastrenteavtaler. Du må erstatte bankens tap, og samtidig gambler du på at rentene ikke vil stige i tiden fremover, sier økonomisk rådgiver Carsten O. Five til TV 2 Nettavisen.

Overkurs pluss gebyr
Skal du ut av fastrenteavtalen må du betale en såkalt overkurs. Det vil si differansen mellom fastrenta og markedsrenten for den resterende perioden av avtalens løpetid. Alt avhengig av hvor høy rente du har bundet deg til, og hvor lang tid avtalen har, kan dette bli et betydelig beløp.

I tillegg kommer gebyr for refinansiering som banken krever for å gjøre jobben. Dette kommer fort på over en tusenlapp. Dermed blir du som kunde sittende med valget om du vil punge ut ekstra rentekroner hver måned, eller ta hele regninga i et jafs.

- Hvis du kjøper deg ut av fastrenteavtalen inngår du et veddemål om at renta skal holde seg lav, eller synke, i fastrenteperioden. De fleste tilfellene så anbefaler vi ikke folk til å innfri fastrentelånet. Det er sjelden det lønner seg, og hvis det lønner seg må du ha flaksen på din side, sier Gisle Høyland, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi.

Høyland minner samtidig om at renteutviklingen er vanskelig å spå, og at stigende renter kan gjøre fastrenteavtaler som ser dårlig ut i dag lønnsomme om noen år.

Kraftig fall i fastrenta
Bankene tilbyr i dag boliglån til flytende rente under 3 prosent, de korteste fastrenteavtalene starter fra 3,5 prosent. For ett år siden var situasjonen en helt annen. Da var den flytende renta rundt 6 prosent, og fastrentetilbudene hadde akkurat nådd 5-tallet. Det manglet heller ikke på sjeføkonomer som rådet lånetagere til å binde renta.

Flere peker på at bankene har vært like flinke med å opplyse om ansvarsforholdet om kring fastrenteavtalene.

- Mitt inntrykk er at det ikke har vært nok forståelse blant kundene for hva som skjer når renta faller. Her påligger det bankene et stort opplysningsansvar. Dette er en dyr lærdom for mange som bandt renta på et tidspunkt sjeføkonomene gikk ut og ga råd om det, sier Carsten O. Five.

Stor interesse i fjor vår
Ifølge DnB Nor har rundt 15 prosent av personkundene i banken valgt fastrente på sine lån. Mange valgte å binde renta i første halvår i fjor, bekrefter informasjonssjef Eivind Grønstad.

- Det var stor interesse i fjor vår. Generelt opplever vi at interessen er større i et marked med fallende renter, da ser folk en umiddelbar gevinst ved at fastrenta ligger lavere enn den flytende, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Grønstad er det kun en håndfull av DnB Nors fastrentekunder som har kjøpt seg ut av avtalene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag