- Børsen skal opp 12 prosent

Foto: cf-wesenberg (This picture has limited publication usage. Pleas call +47 900 25 255 or mail to cf@kolonihaven.no to ensure that you can print)

Alt annet enn krise for investorene.

01.03.12 21:32

Til tross for mye skriverier om krise i Europa, USA og fare for hard landing i Kina har året så langt vært fantastisk for verdens aksjeinvestorer.

Torsdag ettermiddag faller hovedindeksen med 0,25 prosent til 428,8 poeng.

Men året sett under ett har Oslo Børs steget over 11 prosent.

Her kan du følge utviklingen på børsen

Enda bedre har det gått i USA der de viktigste indeksene alle har steget enda mer, noe bildet under viser (trykk på bildet for større versjon).

Foto: Markedwatch (montasje)

- Amerikanerne er mer positive
Ifølge eksperter NA24 har vært i kontakt med, er det flere årsaker til aksjefesten.

Peter Hermanrud er sjefsstrateg i meglerhuset First Securities. Han mener den minkende uroen globalt ligger bak stigningen på børsene.

- Det går generelt bedre med verden. Bare for få måneder siden så det ut til at Europa skulle rase sammen, men de har hanglet seg gjennom. I USA ser man også en bedring i makrotallene, sier strategen til NA24.

- På grunn av denne forbedringen har man sett en kraftig børsoppgang over hele verden - Oslo Børs har også steget.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Meglersjef i Aktiv Securities Audun Teigen mener at grunnen til at aksjemarkedene går opp, er et resultat av en forsiktig optimisme etter oppkapitaliseringen av bankene i Europa.

Foto: Aktiv Kapitalforvaltning

- Europeiske land har trykket mer penger enn aldri før, og dermed har faren for en ny finanskrise blitt redusert, sier Teigen til NA24.

- De amerikanske konsumentene er mer optimistiske til sin egen økonomiske situasjon, og da blir det også lettere for dem å bruke mer penger. Dermed går børsene opp og arbeidsledigheten ned, forklarer meglersjefen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Gettt Images/All Over Press

- Opp og nær toppen
Peter Hermanrud tror at børsene vil fortsette å stige i den nærmeste fremtid, og at Oslo Børs skal opp hele 12 prosent til.

- Vi tror det vil fortsette og stige, og har tippet at Oslo Børs vil komme opp i 480 poeng. Vi tror også at børsen vil gå litt opp i USA, men litt mindre fordi aksjene er dyrere der, sier aksjestrategen.

Les også: - Fattige skjønner ikke hvor stressende det er

Meglersjef Teigen tror imidlertid at børsene nå begynner å nærme seg toppen, og at de amerikanske børsene snart kommer til å få en korreksjon.

- Nå er man vel cirka åtte prosent under all time high på de amerikanske børsene, og selv om det ser lysere ut, så er vi ikke helt i det sjiktet, sier Teigen.

Selv om han mener at børsene kanskje får en korreksjon ned på kort sikt, så mener Teigen at det alltid vil lønne seg på sikt å investere, framfor å plassere pengene i en bankkonto.

Sjefsstrateg Hermanrud mener man med fordel kan investere i aksjer.

- Det er et bra tidspunkt å investere og det er ikke for sent om du har et perspektiv ut året. Men etter en sammenhengende oppgang på to måneder er faren for en korreksjon nå høyere enn før, uttaler strategen.

Oljeprisen kan gå til himmels
Audun Teigen mener at man må være forsiktig med aksjemarkedet, som foreløpig ser usikkert ut.

- Når det gjelder oljeprisen, så kommer det an på hva som skjer i Iran. Får vi en krig, vil prisene gå til himmels. På kort sikt vil dette slå positivt ut for Statoil og Oslo Børs, men et prissjokk vil kunne utløse en serie av hendelser. Folk kjøper andre typer biler og begynner å se etter alternative energikilder.

Dermed taper Norge på sikt, som følge av et slikt prissjokk, mener han.

Meglersjefen mener det beste for norsk og internasjonal økonomi, er en jevn vekst i oljeprisen.

Han tror imidlertid ikke at verden vil se et slikt prissjokk i 2012.03.01

- Det er vanskelig å spå slike ting, men jeg tror oljeprisen vil holde seg mellom 90 og 130 dollar det neste året, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.