*Nettavisen* Økonomi.

- Burde ha kuttet renta

Foto: (Foto: Christian Bakken/TV 2 Nettavisen)

Den profilerte sjeføkonomen Knut Anton Mork mener sentralbanksjef Svein Gjedrem burde ha kuttet renta ved dagens hovedstyremøte.

26.05.04 14:31

- Ja, jeg mener det. Problemet som nå oppstår er at rentemarkedet og valutamarkedet vil miste troen på sentralbanken når de sier at rentekutt er mest sannsynlig, sier sjeføkonom Mork i Handelsbanken til TV 2 Nettavisen.

Norges Bank besluttet onsdag å holde styringsrenta uendret på 1,75 prosent, samtidig som grunnholdningen på «easing bias» ble opprettholdt nok en gang. Grunnholdningen tilsier at rentekutt er det mest sannsynlige utfallet ved neste rentemøte.

- De har tydeligvis hatt problemer med å bestemme seg. Vi aner at det kanskje var uenighet i sentralstyret, det vil vi aldri få vite, sier Mork.

Mork sier han ikke er overrasket over beslutningen, men at han ser med bekymring på utviklingen for troverdigheten til Norges Bank.

- Det inntrykket vi får er at de forsøker å hale ut en rentenedgang, ved å stadig gi signaler om at nye rentekutt er mulig. Nå prises det de facto inn en nøytral holdning, som jo innebærer at Norge har fått en innstramming av pengepolitikken, sier Mork.

- Markedet blir sittende igjen med et inntrykk av at Norges Bank vil følge utlandet, og at den innenlandske økonomien ikke vil spille så stor rolle i rentesettingen. Dette er sterkt sagt, og jeg mener det ikke 100 prosent, men det er i den retningen dette går nå, sier han videre.

Mork peker på at det nå er 21 måneder siden Norges Bank sist hadde en prisvekst som ligger opp mot inflasjonsmålet på 2,5 prosent.

- Sett i lys av at vi har hatt inflasjonsmålet i tre år er dette alt annet enn bra. Det tror jeg også sentralbanksjefen er misfornøyd med, sier Mork.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag