*Nettavisen* Økonomi.

- De gidder ikke komme til Norge

Foto: (Privat)

- Den store taperen her er egentlig Norge og norsk næringsliv.

17.02.12 15:27

Hellas befinner seg for tiden i sin største økonomiske krise i moderne tid.

Etter å ha levd over evne i årevis ved hjelp av store statslån har situasjonen blitt snudd på hodet. De siste årene har landet blitt avhengig av nødhjelp fra Det internasjonale pengefondet (IMF), den europeiske sentralbanken (ESB) og de andre eurolandene.

I bytte har politikerne blitt tvunget til å innføre en rekke kutt og krav, som har redusert levestandarden til den jevne greker betraktelig. Bruttonasjonalproduktet har stupt med vel 12 prosent de siste tre årene samtidig som ledigheten har steget fra 8 prosent til nesten 20 prosent. Ungdomsledigheten er enda mye høyere.

Med dette som bakteppe er det ikke rart at de best kvalifiserte grekerne har begynt å flytte på seg.

- Vi i Den greske foreningen i Norge har fått veldig mange henvendelser etter at jeg ble intervjuet av en gresk TV-stasjon. Der fortalte jeg om mulighetene i Norge og at det er stor etterspørsel etter arbeidskraft, noe som førte til at foreningen fikk vi mange henvendelser på hjemmesiden og på Facebook. Vi i styret satte oss så ned og organiserte arbeidet med å få distribuert etterspurt informasjon, noe som førte til at veldig mange grekere kom til Norge for å søke jobb. De fleste av disse er ressurssterke personer med solid utdannelse, sier Jannis Barbantonis, foreningens leder, til NA24.

Deres anslag er at det var rundt 2.000 grekere som søkte jobb i Norge i fjor.

- Bare problemer
Et ordtak lyder at den enes død er den annens brød.

Med tanke på Norges fantastiske situasjon kan dette være en fantastisk mulighet til å få lokket til seg de beste hodene.

Men det er ikke det som skjer.

- Disse grekerne ble imidlertid møtt med av flere problemer. For det første fikk de problemer med å få seg et sted å bo, så opplevde de at studiediplomene deres ble sett ned på, og vanskelig å få godkjent. Her snakker vi om ressurssterke personer, hvor mange har studert i land som USA og England og er 100 prosent kvalifiserte til stillingene de søkte på. Videre gjør den rødgrønne regjeringen livet surt for alle nykommere fra EU-land fordi man må nå ha inngått en arbeidsavtale for å få tilkjent et norsk personnummer. For å leie en leilighet eller åpne en bankkonto og så videre i Norge må man ha personnummer. Regjeringen har med andre ord gjort det umulig for folk fra EU å komme til Norge før de har fått seg en jobb i Norge, noe som kjent er særdeles vanskelig, sier han.

Men det er ikke bare myndighetene som knuser mulighetene for et nytt liv i Norge. Det gjør nemlig også de samme bedriftene som søker etter fagpersonell.

- Et annet problem, som var uventet, var at de norske bedriftene, som aktivt søker etter arbeidskraft, ikke en gang gadd å svare på jobbsøknadene. Disse bedriftene søker etter profesjonelle fagarbeidere, men når de ikke en gang svarer på søknadene de får fremstår de ikke selv som veldig profesjonelle. Språkbarrieren blir også pekt på som et problem, men dette skjer også med grekere som har lært seg språket. Og ikke skjønner jeg hvorfor en ingeniør som har studert i England og USA er uaktuell bare fordi han ikke snakker norsk, sier Barbantonis.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Yiorgos Karahalis

Drar heller til Sverige
Som en konsekvens av dette vraker grekerne nå Norge til fordel for bedrifter i våre naboland.

- Dette har ført til at mange av grekerne som oppsøker Norge føler seg som annenrangs mennesker, og at de ikke lenger gidder å søke seg til Norge. De velger nå i stedet heller å dra til andre land som Sverige, England og så videre, der det er lettere å få seg jobb og hvor de blir tatt bedre i mot. Dette er uforståelig, men også veldig synd for norske bedrifter som sier at de skriker etter arbeidskraft, sier han.

Av de vel 2.000 som søkte jobb har omlag 1.600 reist til andre land, eller tilbake til Hellas. Barbantonis anslår at cirka 200 har fått fast jobb, mens resten enten har fått deltidsstillinger «hvor som helst» eller lærer seg norsk og fortsatt søker på stillinger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Avslo hjernekirurg
For å gi et eksempel på hvordan fagfolk det er som ikke en gang får svar på søknadene sine trekker han frem to personer, som han har et nært forhold til.

- Jeg var «fadder» for to leger, som jeg skulle hjelpe videre. Etter nøye vurderinger hadde de satt opp Norge som sin førsteprioritet, da dette virket som det beste landet å oppfostre sine barn i. Den ene er hjernekirurg og det er det så vidt jeg vet ikke altfor mange av. De søkte flere ledige stillinger, men også de ble møtt med en arrogant holdning der de som oftest ikke fikk svar på søknadene sine. De ble til slutt så lei at de ga opp og søkte jobber i landet som var deres andreprioritet, England. Der fikk de jobb umiddelbart. Begge to fikk jobb der mens de fortsatt bodde i Norge, sier han.

Har du en lignende historie å fortelle? Send inn ditt tips her: alle@na24.no

- Norge er taperen
Han mener at den store taperen ikke er grekerne, men landet der de ikke får jobb. Problemet er heller ikke unikt for grekere, men også for ressurssterke personer fra andre land i eurosonen.

- Jeg har snakket med både den italienske og spanske foreningen i Norge, og de sier akkurat det samme. Dette går det selvfølgelig rykter om i Hellas og det fører til at velkvalifiserte fagpersoner ikke lenger gidder å søke seg til Norge, men heller velger andre land. Den store taperen her er egentlig Norge og norsk næringsliv, fordi her har man en kjempemulighet til å ansette ferdig utdannende høykvalifiserte fagpersoner som kan levere fra dag en, men utnytter ikke mulighetene.

For grekerne som ikke er ressurssterke nok til å få seg jobber i andre land er situasjonen bekmørk.

- Den jevne greker har det forferdelig nå. Jeg var der for to uker siden og det som overrasket og gjorde inntrykk på meg var at ingen lenger smiler. Du ser ikke lenger noen som smiler fordi folk har det så vondt. De går en dyster fremtid i møte og den uvissheten folket nå opplever fører til at de mister troen og livsmotet.

Les mer: Frykter at det blir militærkupp i Europa

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag