- Det blir mye verre enn vi trodde!

Foto: HEIKO JUNGE (SCANPIX)

Det er statsministerens anslag for arbeidsledigheten i Norge. Nå diskuterer NAV-sjefen garantiordninger.

03.03.09 08:50

STATSMINISTERENS KONTOR (Nettavisen): Mandag møtte statsminister Jens Stoltenberg og deler av regjeringen en rekke etatsledere fra blant annet NAV, Jernbaneverket og Statens vegvesen for å sikre at regjeringens tiltakspakke på 45 milliarder kroner faktisk blir brukt til det den er ment for; å holde hjulene i gang i norsk næringsliv.

Bakteppet kunne ikke vært svartere.

- I Sverige var fallet i BNP siste kvartal på 4,9 prosent. Fortsetter den tendensen vi ser rundt oss kommer BNP i Sverige, Tyskland og EU til å falle med 10 prosent i år. Det er Norges største handelspartnere. Dette er alvorlig. Det viser at krisen er større og slår hardere enn det vi har kunnet ane tidligere, sa statsministeren etter møtet.

Han sa også at Norge måtte regne med en ytterligere økning i arbeidsledigheten før krisen er over.

Hvor stor ledigheten faktisk kommer til å bli er det imidlertid ingen som vet. Det eneste som synes sikkert er at man bare kan sette strek over anslaget fra slutten av januar.

- Ett anslag er jo rundt fire prosent som et gjennomsnitt ved slutten av året. Det er 100.000 arbeidsledige, sa Stoltenberg.

- 156 millioner til stillinger
De første som slipper sine prognoser er NAV. De frigir sine prognoser i midten av mars, men også de mener det kommer til å bli en økning fra forrige anslag. Arbeids- og velferdsdirektør i NAV, Tor Saglie, lover imidlertid at problemene som har sendt arbeidssøkere på sosialkontoret fordi søknadene om dagpenger ikke har blitt behandlet i tide.

- Vi har fått 156 millioner kroner til nye stillinger og har allerede ansatt 320. Samtidig begynner vi å få kontroll med køene til folk som søker dagpenger, og vi regner med å være i balanse i midten av mars, sa Saglie til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Departementet og NAV er i samtaler om tiltak som skal forhindre at folk må gå på sosialkontoret fordi NAV ikke klarer å behandle dagpengesøknader fort nok.

Nettavisen erfarer at dette dreier seg om en ordning der NAV garanterer utbetaling av dagpenger uansett om søknaden er ferdigbehandlet eller ikke. Problemet med disse søknadene er at de trenger mye dokumentasjon, og at de derfor tar lang tid å behandle. Med den nye garantien krever NAV heller inn urettmessig støtte i etterkant.

Alvorlig for verden
BNP-fall, økt arbeidsledighet og en finanskrise vi ikke har sett maken til i moderne tid har også gjort at Stoltenberg og resten av regjeringen har kviet seg for å fortelle om alle mørke skyer i horisonten til norske borgere.

- Det er et reelt dilemma å formidle alvoret i situasjonen uten å svartmale alt. Men når vi nå har fått de tallene vi har fra utlandet, for eksempel om de voldsomme fallene i BNP rundt oss, ville det være uansvarlig ikke å opplyse om dette, sier statsministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.