*Nettavisen* Økonomi.

- Det dummeste Norge gjør

Foto: Hayman Capital

Verdens råeste finanshai med klar melding til oljefondet.

23.11.11 21:32

Supertrader Kyle Bass tjener milliarder på krisen i Europa. Nå gir han gratis råd til oljefondet.

Bass er en av finansverdenens raskest voksende stjerner.

Etter å ha tjent milliarder på å forutse finanskrisen, tjente han nye milliarder på å forutse krisen i Hellas. Bass tjente i størrelsesorden 700 ganger innsatsen på veddemål om at Hellas ikke ville klare å betjene gjelden sin.

Formuen hans har steget fra 50 millioner kroner til mellom 20 og 30 milliarder kroner i seksårsperioden fra 2005 til 2011.

På fredag publiserte NA24 artikkel “Rått pengeråd fra finanshai” der Bass mener et veddemål på at Japan går konkurs, noe han mener er uungåelig, vil gi 100 ganger pengene tilbake.

Europeisk gjeld et tapsprosjekt
NA24 har snakket med Bass fra kontoret i Dallas, Texas, der han driver hedgefondet sitt Hayman Capital Management.

Han har et klart råd til Norge vedrørende forvaltningen av oljefondet og krisen i Europa.

- Dersom det er sant det du sier, at Norge vurderer å bidra med noe av pengene i oljefondet for å redde Europa, så vil det være den absolutt største feilen som er mulig å gjøre. Å gå inn i en europeisk redningspakke nå vil føre til store tap. Hvis forvalterne av oljefondet gjør jobben sin, noe jeg er sikker på at de gjør, vil de se at mange av de utsatte landene i Europa står ansikt til ansikt med en full solvenskrise, ikke bare en kredittkrise som har vært diagnosen så langt, sier Baas til NA24.

Saftig nedskriving av gjeld eneste løsning
Bass mener det kun er én løsning for Europa.

- Jeg har studert gjeldssituasjonen til de europeiske landene. Mange av dem vil ikke være i stand til å betale. Det er kun en massiv restrukturering av gjelden, og da mener jeg nedskriving, som nytter, sier Bass.

Gyllen mulighet i ettertid
Han ser imidlertid en gyllen mulighet for oljefondet etter en forventet nedskriving.

- Når gjeldsnivåene er justert ned og tapene er tatt, vil det oppstå en fordelaktig situasjon for oljefondet. Fondet kan da låne ut penger til europeerne til en langt lavere risiko, sier Bass.

Har redusert eksponeringen
Finansdepartement vil ikke svare direkte på rådet fra Bass, men sier følgende til NA24:

- I mandatet som Finansdepartementet har fastsatt er det åpnet for et moderat innslag av aktiv forvaltning. Dette gir Norges Bank et handlingsrom, og tillater for eksempel at banken vrir investeringene fra et land til et annet innenfor euro-området. Da Norges Bank la fram resultatene for Statens pensjonsfond for 3. kvartal, så vi at banken har brukt deler av denne handlefriheten til å redusere investeringene i Sør-Europa med 50 milliarder kroner i forhold til en slavisk bruk av referanseindeksen, sier statssekretær Hilde Stingsaas til NA24.

Hun minner om at finansminister Sigbjørn Johnsen allerede i april i år varslet at andelen investert i Europa bør reduseres over tid.

- Men dette bør ikke skje over natta. Hvis Europa-andelen skal ned, må vi blant annet ta stilling til hvilke regioner som skal opp og hvilken rolle framvoksende markeder som Kina og India skal spille. Prosessen skjer i dialog med Norges Bank, og skal grundig presenteres for Stortinget, sier Singsaas.

- Driver ikke støttekjøp
Heller ikke NorgesBank vil kommentere uttalelsene til Bass direkte.

- Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet, har ikke mandat til å låne ut penger for å bistå debitor på noen måte. Vi driver derfor ikke “støttekjøp” av obligasjoner. Alle våre investeringer er gjenstand for den samme avveiingen mellom risiko og avkastning, sier informasjonsrådgiver Øystein Sjølie.

Forsiktige opposisjonspolitikere
Finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i FrP mener man bør være varsom med å lytte til tradere som Bass.

- Bass er helt sikkert inne på noe, og jeg mener oljefondet skal være konservativ i sine investeringer. Det er ingen grunn til å haste med å investere oljefondet i andre lands høye gjeld. Men, jeg er generelt litt forsiktig med å høre på råd fra investorerer som har gjort "veddemål" i markedet. Noen "gode råd" kan like gjerne være ment å bidra til å påvirke markedets psykologi i tråd med egne ønsker, sier Solvik-Olsen.

Høyres nestleder Jan Tor Sanner har full tillit til at Norges Bank og oljefondsforvalterne ivaretar det norske folks pensjonspenger på en god måte.

- Det er ikke naturlig at Stortinget kommenterer den løpende forvaltningen av oljefondet. Vi evaluerer i ettertid, sier Sanner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.