- Det er helt fantastisk

Jubeldag på USA-børsen skaper optimisme, men finanskrisen varer i to år til, spår meklere overfor Nettavisen.

29.10.08 10:28

WALL STREET (Nettavisen): Industriindeksen Dow Jones endte opp 10,9 prosent ved stengetid tirsdag kveld. Indeksen hadde på et tidspunkt økt med hele 906 poeng, noe som er den nest beste økningen noensinne.

Teknologi indeksen Nasdaq hadde også et enormt oppsving og endte opp 9,5 prosent, noe som er det fjerde beste resultatet gjennom tidene.

Les også: Historisk børsrally på Wall Street

- Det er helt fantastisk, men vi må ikke la oss rive med. Vi har jo opplevd både oppgang og nedgang den siste tiden. Selv om vi ønsker å være håpefulle og optimistiske, så kan vi ikke tillate oss å ta det for gitt at dagens børsoppgang vil snu den negative trenden, sier børsmekler på Wall Street, Lloyd Jodah, til Nettavisen.

- Man kan selvfølgelig gå hjem med en god følelse, men det er ingen grunn til å ta helt av, sier Jodah.

Flere Wall Street-meklere Nettavisen har snakket med synes det var hyggelig med en etterlengtet oppgang, men majoriteten tror det vil ta to år før finansuroen vil stabilisere seg.

- Det verste er over
I Hong Kong er tonen langt mer positiv.

- Jeg tror investorer endelig har kommet til den konklusjon at markedet i over en måned har vært preget av panikksalg og som følge er oversolgt. De tror det verste er over, sier Francis Lun, daglig leder i Fulbright Securities, Hong Kong, til CNN.

Sjefinvestor i Bell Investment, Matt King, tror gårsdagens oppganger kan signalisere slutten på markedets nedtur.

- Jeg er ikke hundre prosent sikker på om vi kommer til å ta av etter dette, det tror jeg er litt vel optimistisk. Men jeg tror vi nå har sett det verste av markedet, sier King til CNN Radio.

Holder ikke med én god dag
Til tross for tirsdagens gode resultater, er oktober en av de verste månedene i Wall Streets historie.


Samur Rahman jobber på Wall Street som valutamekler for selskapet Gain Capital Group. Han tviler på et én god dag på Wall Street er nok til å snu den negative trenden.

- En av hovedgrunnene til at det har vært en god dag, er at en rekke meklere ser sitt snitt til å utnytte de lave prisene, og kjøpe aksjer i selskaper som de tror er fundamentalt trygge. Det betyr ikke at problemene er over, sier Rahman til Nettavisen.

- Det er rett og slett gode muligheter for å gjøre gode kjøp, sier han.

Men han tviler på at noen tjener seg rike på én god dag på Wall Street. Det er heller slik at de gjenvinner noe av verdiene som allerede har gått tapt.

Går opp i flammer
Rahman tror heller ikke at redningspakken på 700 milliarder dollar vil bidra til å løse finanskrisen.

- På kort sikt tror jeg det er nødvendig med redningspakken for å forhindre at dette stedet går opp i flammer, sier han.

Foto: Thomas Paust

- Er det fortsatt et mareritt på Wall Street?

- Det er nok det for dem som tenker langsiktig. Én god dag ut av 90 dårlige dager er ikke nok til å snu økonomien rundt, sier han.

Klare tegn på resesjon
Valutamekleren forteller videre at han stadig vekk får høre om venner som mister jobben. I tillegg viser en fersk rapport at forbruket er nede på et rekordlavt nivå og boligprisene fortsetter med å rase nedover for den 25. måneden på rad. Rahman mener dette er klare tegn på at USA allerede er midt i en resesjon.

- De fleste økonomer ville nok ha vært enige om det. Men det er usikkert hvor lenge den vil vare. Det er mulig at disse redningspakkene vil sørge for at den blir kortere. Derfor er jeg til en viss grad tilhenger av den. Men politikerne later som at dette vil fikse alt, og det tviler jeg på. Det er som å bruke et lite plaster på et dypt kutt, sier han.

Tro på amerikanernes pågangsmot
Lloyd Jodah har derimot stor tro på amerikanernes pågangsmot og vilje til å tjene penger.

- Folk i USA er innstilt på å tjene sine egne penger og fortsette med å presse på, og dette gir grunnlag for en viss optimisme. Dette gir oss håp om at trenden kan snu. Generelt så er vi en nasjon hvor mennesker alltid forsøker å oppnå sine mål, sier Jodah.

- Derimot så er det mye negativ prat om finanskrisen i den pågående valgkampen, og dette er anti-amerikansk, noe som strider mot den amerikanske ånd. Dette er noe jeg bekymrer meg over i denne økonomiske situasjonen. Dette pratet med å spre rikdommen er nesten sosialisme, sier han.

Ingen fan av Obama
Jodah henviser til Barack Obamas gjentatte utspill om at rikdommen i USA må spres ved å øke skattene for de rike, og redusere skattene for middelklassen. Republikanerne John McCain og Sarah Palin har svart med å kalle dette for ren sosialisme.

- Jeg går ut fra at du ikke er en Obama-tilhenger?

- Nei, det er jeg ikke. Men ikke på grunn av ham personlig eller det han har oppnådd. Det hadde vært hyggelig hvis han hadde ført en politikk som jeg var tilhenger av, men jeg er uenig i det han står for og mener at det til en viss grad strider mot den amerikanske ånd, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag