*Nettavisen* Økonomi.

- Det er ingen ting Norge kan gjøre

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Den ferske oljeministeren Thorild Widvey (H) hadde lært leksa si før hun møtte verdenspressen på oljemessen i Stavanger tirsdag.

Oljeprisen er et svært følsomt tema for en norsk oljeminister. Flere av Thorild Widveys forgjengere har tråkket i salaten og skapt bruduljer på verdens oljebørser fordi de har vært for løse i skjortesnippen.

Den tabben har ikke den forholdsvis nyutnevnte oljeministeren Thorild Widvey noe ønske om å gjøre. Før hun troppet opp på pressekonferansen under åpningsdagen på oljemessen ONS i Stavanger tirsdag, hadde hun pugget et par setninger som hun med et skjevt smil gjentok flere ganger.

Hver gang smarte reportere forsøkte å lokke Widvey ut på dypt vann, svarte oljeministeren følgende.

- Det er et faktum at oljeprisen er høy akkurat nå. Det skyldes høy økonomisk vekst og sterk vekst i etterspørselen etter olje. Jeg tror ikke prisene kommer til å holde seg så høye i framtida, med regner med at prisene vi forbli høye ut 2004 og trolig også i 2005, sa oljeministeren mens embetsfolkene fra Olje- og energidepartementet, som satt på første benk, nikket anerkjennende.

De frammøtte journalistene fra tysk TV påpekte at høye priser på olje og gass er skadelig for den tyske økonomien, og lurte på hva Norge konkret ville gjøre for å hjelpe sine gode naboer ut av uføret. Men Widvey hadde ingen trøstende ord å komme med.

- Det er ingen ting Norge kan gjøre. Vi produserer for fullt og leverer 3,3 millioner fat olje per dag. Det er ventet at vi vil produsere på dette nivået de neste par årene, sa hun.

Statsråden ble utfordret flere ganger på Norges forhold til Opec, som mange mener har hovedskylden for prisrekordene på olje den siste tida. Den første gangen Widvey svarte, sa hun at Norge vil forsøke å samarbeide med Opec. Seinere modererte hun seg, og svarte følgende:

- Jeg ønsker å ha god kontakt med Opec og andre oljeproduserende land i framtida.

Oljeministeren ville ikke gå inn på hva Opec etter Norges mening bør gjøre for å få oljeprisene tilbake på et mer normalt nivå.

- Det er ikke min jobb å evaluere Opec, men jeg registrerer at Opec har økt produksjonen betydelig i år, sa Widvey.

Høyre-statsråden medga samtidig at den høye oljeprisene vekker bekymring også i regjeringskorridorene.

- Jeg har ikke noen kommentarer knyttet til hvor høy oljeprisen burde være, men selvfølgelig kan de høye prisene vi har sett i det siste skade verdensøkonomien, konkluderte hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.