*Nettavisen* Økonomi.

- Dette er en ikke-sak

Påstår norsk tankskip skjøt og drepte uskyldig fisker

01.10.12 12:32

Russiske bevæpnete vakter ombord på det norskkontollerte skipet «The Nordic Fighter» skjøt og drepte en uskyldig fisker. Det hevder nyhetsgiganten Bloomberg.

Skipet har norsk flagg, men eies av et internasjonalt tankrederi som i hovedsak eies av amerikanske investorer. Nordic American Tankers Ltd kontrollerer skipet der tidligere direktør i Kosmos Herbjørn Hansson er direktør.

Herbjørn Hansson avviser overfor Nettavisen NA24 hele saken.

- Dette er en ikke-sak som vi overhodet ikke kjenner til, sier Hansson og legger til:

- Vi har ingen utestående sak med noen flaggstat, havnestat eller noen annen internasjonal eller nasjonal myndighet. Dette gjelder også klassifiseringsselskaper, forsikringsselskaper, oljeselskaper eller andre. Dette gjelder alle våre 20 skip og vi har gjort Bloomberg oppmerksom på dette, sier Hansson.

- Det er klart vi har væpnede vakter på skipene våre i det indiske hav. Vi må gjøre alt for å beskytte våre ansatte, sier Hansson.

Han understreker at sikkerhet er første prioritet for de over 1000 sjøfolkene ansatt i rederiet.

- Dette ansvaret er min hovedoppgave og noe jeg tar meget seriøst. Heldigvis er priatvirksomheten med utspring i Somalia på vei ned. Noe vi i hovedsak kan takke våre sikkerhetsfolk for, sier Hansson.

Les også disse sakene:

August 2011
Ifølge Bloomberg skjedde den tragiske episoden i Adenbukta i august 2011.

De russiske soldatene var vakter ombord det norske skipet i tråd med en kontrakt mellom rederiet og den russiske marinen.

«The Nordic Fighter» seilte i Rødehavet under trykkende hete 3. august 2011 samtidig som den lokale fiskeren Mohammed Ali Quanas (38) la ut i sin lille fiskebåt. Det skulle bli hans siste dag i live, skriver Bloomberg.

Les: 30 fortsatt savnet etter at norskeid skip kolliderte

Quanas, fra havnebyen Hodeidah i Yemen, var i ferd med å lage mat til hans syv kolleger i den smale fiskerbåten da de nærmet seg den norske tankeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ybancos - Marinetraffic.com

Bøyde av
Ifølge kollegene til Quanas bøyde de av til nordvest for å unngå å komme for nærme tankeren.

Ifølge Yemens kystvakt var det ingen våpen ombord i båten til de åtte lokale fiskerne. Én av de andre fiskebåtene i flåten på fire hadde imidlertid et lovlig registrert våpen ombord.

Ifølge Bloomberg er Quanas den siste av minst fem yemenittiske fiskere som har blitt skutt og drept siden 2009 av soldater som har i oppdrag å beskytte internasjonale handelsfartøyer fra pirater.

Almenheten er ikke kjent med drapet av Quanas og angivelige gjerningsmennene er ikke under politietterforskning.

Her er noen av de mest leste sakene på Nettavisen akkurat nå:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.