*Nettavisen* Økonomi.

- Dette er Norges teiteste gebyr

Dokumentavgiften seiler opp som en klar favoritt i kåringen av Norges teiteste gebyr.

24.05.05 07:10

TV 2 Nettavisen startet fredag jakten på Norges teiteste gebyr. Fem eksempler på gebyrer som kan irritere de fleste ble presentert, og leserne ble oppfordret til å sende inn forslag på andre gebyrer som fortjener tittelen «Norges teiteste».

I løpet av dagen kom det inn over 300 forslag fra leserne. Og her er gebyret eller avgiften som vi fikk klart flest meldinger om:

Dokumentavgiften
Enkelte lesere ble faktisk irritert over at vi ikke tok med denne avgiften i den første saken.

- Du kjøper en bolig til 2 mill og må ut med sviende 50.000 kr for at en eller annen sullik i det offentlige skal stemple noen dokumenter. Helt utrolig, skriver en av leserne.

- Om du ønsker å kjøpe deg inn hos samboer, ja så må du betale dokumentavgift. Skulle samboerskapet opphøre, må den som skal sitte igjen med «kåken» betale dokumentavgift enda en gang, poengterer en annen leser.

Dokumentavgiften ble innført i 1976 og avløste da stempelavgiften. I begynnelsen var den på 1,25 prosent, men siden 1987 har avgiften vært på 2,5 prosent av salgssummen ved kjøp av bolig.

Flytteskatt
Norges Eiendomsmeglerforbund har kjempet mot avgiften helt fra begynnelsen. De har også døpt om avgiften til «flytteskatt».

- Mange tror at dette er en avgift, men i dag regner dette som en fiskal skatt. Vi har valgt å kalle en spade for en spade, og bruker derfor ordet «flytteskatt», sier formann Øivind A. Tandberg i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Forbundet ønsker å fjerne hele dokumentavgiften.

- Alle undersøkelser jeg har sett har vist at dette er den mest forhatte avgiften. Og det er ikke rart når man tenker på hvor dyr den er, og at den rammer 80.000 boligkjøpere hvert år.

En tredje leser ønsker å minne om at Kristelig folkeparti i programmet for 2001-05 har gått inn for å fjerne dokumentavgiften for de som kjøper bolig for første gang. Men partiet nevenr ikke avgiften i programmet for kommende valgperiode.

Vet du om et tåpelig gebyr? Fortell oss mer her.

Har du sendt inn et forslag? Tipsene sjekkes ut og presenteres fortløpende. Til slutt vil leserne selv bestemme hva som er Norges teiteste gebyr.

Hva mener du om dokumentavgiften? Diskuter saken i Veggavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag