*Nettavisen* Økonomi.

- Dette kan forverre krisen

Foto: (NA24)

Belgisk ekspert ber om tillit til myndighetene.

08.02.12 21:27

SORIA MORIA (NA24): Første dagen av det årlige Valutaseminaret ble avholdt på torsdag.

Finansminister Sigbjørn Johnsen var innom for å avholde foredrag på seminaret, som hadde navnet «Hva feiler egentlig verdensøkonomien?»

Les mer:Johnsen: - Dette er den virkelige krisen

Mener frykt kan eskalere krisen
Belgiske Paul De Grauwe holdt også foredrag under seminaret. Han er professor ved Lauven-universitet i Belgia. De Grauwe har lang erfaring som økonomisk rådgiver, og har tidligere vært skribent i Financial Times.

Denne tungvekteren påpekte noen skadelige mekanismer i dagens økonomi, som omhandler kjøp av obligasjoner.

De Grauwe mener at hvis markedet frykter for fremtiden, kan det gjøre at en krise blir verre.

- Hvis markedet stoler på myndighetene, vil det føre til en villighet til å kjøpe obligasjoner til lav rente. Da blir risikoen for konkurs i landet lav, og det vil vise seg at markedet hadde rett, sier belgieren.

- Men hvis ikke markedet stoler på myndighetene, vil investorene selge obligasjoner og avkastningen økes, noe som gjør at faren for konkurs øker, legger han til.

Får konsekvenser for bankene
Professoren forteller at slag av obligasjoner kan føre til en bankkrise.

- Mange obligasjoner holdes av bankene. Nå de blir solgt, øker renten og prisen synker. Da lider bankene av store tap, forklarer De Grauwe.

Professoren, som snart tiltrer som professor ved London School of Economics, nevner også at pengepolitikken burde være samlet.

- Hvis man sentraliserer de nasjonale budsjettene til et sentralt budsjett, kan mekanismene av transaksjoner organiserer. Det kan eliminere skjørheten i økonomien, sier De Grauwe, men legger til at det kan bli vanskelig å få til, blant annet på grunn av lite villighet i europeiske land.

- En union kan bare fungere hvis det eksisterer felles støtte og kontroll, slår professoren fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.