*Nettavisen* Økonomi.

- Disse elevene minner om arbeiderne som grep sjansen i oljeindustrien i 1970-årene

- Dette er Norges eneste linje for energioperatører, og vi kommer til å jobbe i et ungt marked som bare kommer til å vokse. Det synes jeg er veldig spennende, sier Daniel Pedersen Skaara (18). Dalane videregående skole. Foto: Magnus Ekeli Mullis

Daniel Pedersen Skaara (18) og fire klassekamerater står klare til å rykke inn i et marked med eksplosiv utbyggingsvekst. - Framtidens vindparksjefer, sier læreren.

01.04.19 21:04

EGERSUND (Nettavisen.Økonomi:) - Elevene som såpass tidlig som nå spesialiserer seg innen vindkraft, har gode muligheter til å raskt stige i gradene og bli ledere for vindparker i Norge, sier Arnt Olav Seglem, klasseforstander for Norges eneste energioperatør-linje på Dalane videregående skole.

Den tidligere offshoremekanikeren var tenåring da Norge fant olje og unge norske arbeidere våget seg inn i oljeindustrien, slik NRK-serien Lykkeland maler et bilde av. Seglem ønsker ikke å dra sammenlikningen med vindnæringen altfor langt, men sier at ungdommene som tør å tenke annerledes gjør lurt i å velge vindkraft.

- Elevene her minner meg om oljearbeiderne som turte å gripe sjansen i oljen tidlig i 1970-årene. For ungdommen er fornybar-segmentet en fremtidsrettet jobb, og vindteknikerne har et godt yrke, sier Seglem

I 2019 vil det settes installasjonsrekord for norsk vindkraft, med over 1000 megawatt ny kapasitet installert. Utbyggingstakten har aldri vært høyere. Nye rekorder ble satt både i 2017 og 2018. Elever og lærere i fornybarsegmentet på Dalane håper utviklingen vil vise igjen i flere læreplasser og jobber.

- Å være med på å bygge opp det jeg tror kan bli en stor og viktig næring, synes jeg høres ordentlig spennende ut, sier 19 år gamle Fredrik Karlsson.

Siste: NVE anser 13 områder som egnet for å opprette vindkraft-anlegg i Norge

Klikk på bildet for å forstørre.

Energioperatør og klasseforstander Arnt Olav Seglem tar en titt på arbeidet til elev Fredrik Karlsson. Gjennom året lærer Dalane-elevene både elfag og mekanikk. Så skal de to år ut i lære. Foto: Magnus Ekeli Mullis

Vindkraften er tilbake

I Rogaland har vindkraft-utbyggingen skutt ordentlig fart. Det er ikke mer enn et par år siden det kun var to vindkraftverk på land i Sør-Rogaland. I dag er over 20 enten bygget eller vedtatt.

Noe er i emning. Da Arnt Olav Seglem og Kurt Hegelstad sammen startet opp energioperatør-klassen på Dalane videregående skole i 2012, var tilbakemeldingen fra vindkraftbransjen at de trengte fagfolk. Mange nye vindmøller skulle plantes ikke langt fra skolen i Egersund, og det ville være gode muligheter for læreplass.

- Rogaland og Agder har den mest stabile vinden, og vi har gode forutsetninger for å etablere vindnæring her. Vi hadde kunnskap og kapasitet til å starte opp linjen, så vi gjorde det, sier Seglem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Google har kjøpt kraftproduksjonen i en periode på 12 år fra Tellenes vindkraftverk (avbildet) i Rogaland. I 2018 kjøpte Facebook kraftproduksjonen fra vindparker i Bjerkreim-området fra investeringsselskapet Luxcara. Avtalen gjelder for de neste 15 årene. Foto: Zephyr

Men optimismen kjølnet. Investorene fikk kalde føtter i takt med at strømprisene falt. Dalanes energioperatør-satsing var unik i Norge i 2012. Det er den fortsatt i 2019. Bedriftene hadde ikke lenger så mange læreplasser å tilby, og dermed kunne ikke Dalane ta inn så mange elever heller.

I dag teller klassen fem elever. Men klasseforstanderen merker at stemningen har snudd. Vindaktørene i Norge tar kontakt oftere. Bedrifter fra Storbritannia har kommet på besøk. Flere og flere viser interesse.

- De siste årene har vi sendt ut en eller to lærlinger til bedriftene. De neste årene håper vi å sende ut mellom åtte og ti årlig. Vi håper selvsagt å utvide tilbudet i takt med interessen fra både elever og bedriftene. Vi er nok minst 15 om få år, sier Seglem.

Frank Emil Moen var avdelingsleder i 2012, og var blant pådriverne for den unike fornybarlinjen. Les intervju med ham her: - Vi vil trenge 3.000 arbeidsplasser i løpet av få år

Klikk på bildet for å forstørre.

Arnt Olav Seglem pleide å være mekaniker både offshore og på land. Kurt Hegelstad var elektriker. Sammen startet de opp energioperatør-linjen på Dalane videregående skole i 2012. Foto: Magnus Ekeli Mullis


- Sikrere enn olje

Nettavisen.Økonomi møter energioperatør-elevene i et stort verksted skolen har leid av en lokal leverandørbedrift. Elevene klatrer rundt inne i en nacelle, vindturbinens maskinhus, og sjekker for mulige kortslutninger. Tannhjulene inspiseres for rust og sprekker. Flere av elevene har allerede fått læreplass til høsten. På søndag skal de tur til Tyskland for å lære mer om rotorblader, bolter og bedriftene i vindmarkedet.

Jærbuen Fredrik Karlsson er blant elevene som har fått læreplass. Bjerkreim Wind Farm, der Karlsson skal i lære, består av 70 turbiner mellom Vikeså og Brusand, og skal etter planen være klar etter sommeren. I fjor kjøpte Facebook all kraftproduksjon fra Bjerkreim vindpark fra oppstart og 15 år frem i tid. Karlsson er klar på at han snart hiver seg uti en næring i kraftig vekst.

- Jeg føler jo at vi er blant pionerene. Markedet er relativt nytt her til lands og jeg håper å stige fort i gradene. Det skal jeg kanskje ikke si for høyt. Men vi blir fort erfarne og vi blir med på å forme industrien, sier Karlsson.

- Er det miljøengasjementet som gjorde at du flyttet fra Bryne til Egersund for å bli energioperatør?

- Jeg er her mest for at det er en stilig jobb. Jeg går en sikrere framtid i møte enn hvis jeg skulle gått inn i oljebransjen. Å jobbe i en næring som bidrar mot nullutslipp føles bra, sier Karlsson.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg har aldri vært oppe i en turbin på ordentlig. Det gleder jeg meg veldig til, sier elev Fredrik Karlsson (19) ved Dalane videregående skole. Foto: Magnus Ekeli Mullis

Les mer: EU-parlamentet: Slutt med sommer- og vintertid fra 2021

Vil ut på havet

For åtte år siden avlyste daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe vindkraftsatsingen til havs. I dag bruker Equinor milliarder på havvind i Storbritannia, Tyskland og USA. Oljeselskapet planlegger også en flytende havvindpark i Nordsjøen, men investeringsbeslutningen har foreløpig uteblitt.

- Drømmen er å jobbe i en flytende vindpark. For eksempel hos Equinor. De har mye spennende på gang, sier 18 år gamle Daniel Pedersen Skaara, som håper å få læreplass hos oljegiganten.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg er fra Egersund. I Dalane har det vært mye snakk om vindkraft de siste årene. Å søke meg inn her for å kunne jobbe som vindtekniker eller noe liknende, falt helt naturlig for meg, sier Daniel Pedersen Skaara (18). I bakgrunnen er Kacper Aleksander Jackowski og Jan Sebastian Wirowski. Foto: Magnus Ekeli Mullis

Ifølge en fersk analyse fra Multiconsult, vil Equinors Hywind Tampen alene kunne gi arbeidsplasser tilsvarende 1.550-3.000 årsverk i norsk næringsliv. Størsteparten vil komme i utbyggingsfasen. Avhengig av hvor store markedsandeler norske bedrifter tar, vil en potensiell etablering av flytende havvind på 1 gigawatt i Norge kunne gi 8.000-15.000 årsverk til og med 2030. Ringvirkningene vil kunne gi bidrag til BNP på mellom 9,4 og 17,6 milliarder kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Høsten 2018 utredet Equinor mulighetene for å forsyne Gullfaks- og Snorre-feltene med strøm fra flytende havvind. Prosjektet heter "Hywind Tampen". Bildet er en illustrasjon av hvordan Hywind Tampen-prosjektet kan bli seende ut. Dimensjoner og avstander er ikke realistiske. Foto: (Illustrasjon: Equinor)

For egersunderen Pedersen Skaara var det helt naturlig å søke seg mot vindkraft. For mens Karmøy og Haugesund er store på shipping og Stavanger er Norges oljehovedstad, har Dalane tatt vindkraft ved hornene og bygget et ledende kompetansemiljø.

- Det har vært mye snakk om vindkraft her de siste årene. Jeg synes det virker veldig spennende, både med tanke på arbeidet og framtidig arbeidsmarked, sier 18-åringen.

PS: Det pågår et omfattende arbeid med å kartlegge hvor i landet fremtidig vindkraft skal bygges ut. 1. april overleverte Norges vassdrags- og energidirektorat den nasjonale rammen for vindkraft på land til olje- og energiministeren.

Les mer: Energitopp Neil Atkinson overrasket over norsk oljecomeback

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.