*Nettavisen* Økonomi.

- Dommeren er habil

Korrupsjonssaken i Bærum fortsetter etter at Bærum tingrett har vurdert dommeren som habil.

29.10.08 14:07

Etter tre dager med diskusjoner om dommernes habilitet, fortsetter rettsforhandlingene i Bærum med dommer Jarle Amundsen i spissen.

Det er konklusjonen i onsdagens kjennelsen fra Bærum tingrett.

Det var mandag morgen spørsmålet om dommernes habilitet ble satt på prøve. Da ble Bærum tingrett kjent med at en av legdommernes ektefelle hadde jobbet i kommunen.

Runde en
Resultatet ble at denne legdommeren måtte gå fra retten. Men så satte det samlede forsvarerkorpset spørsmålstegn ved alle dommernes habilitet. Spesielt fordi denne legdommeren kunne ha påvirket de andre dommerne i de to månedene rettsforhandlingene hadde vart med den inhabile legdommeren.

Utdrag fra kjennelsen

«Den rent teoretiske og ikke sannsynliggjorte faren for usaklig påvirkning av den dømmende rett i vår sak, er etter rettens vurdering ikke egnet til å fremkalle inhabilitet hos de øvrige medlemmer av den dømmende rett (...) Når meddommer NN likevel ble kjent inhabil, skyldes det bl a at samtlige tiltalte begjærte fratreden.»

«Når det gjelder barns ansettelsesforhold må det stilles enda strengere krav til en konkret og personlig tilknytning før inhabilitet utløses. Kravet er klarligvis ikke oppfylt hva angår rettsformannens sønn. Men kravet er heller ikke oppfylt for datteren....»

I tillegg viste det seg at hoveddommer Jarle Amundsen har en datter som er lærer ved en av skolene som er omhandlet i tiltalen, og en sønn som også er ansatt i kommunen.

- Men dette alene var ikke god nok grunn til at dommer Jarle Amundsen er inhabil. Det er summen av omstendigheter gjør at et samlet forsvarerkorps stiller spørsmål ved dommernes habilitet, sa advokat Berit Reiss-Andersen til Nettavisen mandag. Hun forsvarer hovedmannen i den omfattende korrupsjonssaken.

Runde to
I utgangspunktet skulle dommerne selv vurdere sin egen habilitet. Det godtok ikke forsvarer Thomas Berge.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg hadde innsigelse på at dommerne skulle vurdere sin egen habilitet. Derfor vil ny rett bli satt med en hoveddommer og to legdommere, sa Berge til Nettavisen tirsdag.

Dermed gikk enda en dag med diskusjoner om habilitet. Hvis dommerne hadde blitt erklært inhabile, måtte hele rettssaken ha startet på nytt med nye dommere.

Men onsdag bestemte altså Bærum tingrett at saken fortsetter med de gamle dommerne - minus én.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.