- Dropp skattekuttene, Foss

Foto: (Foto: Jørgen Berge/TV 2 Nettavisen)

Det er ikke rom for skattelettelser eller andre godbiter i statsbudsjettet for neste år, mener ekspertene i Statistisk sentralbyrå.

16.09.04 12:22

Norsk økonomi går så det suser om dagen. Renta er rekordlav, i butikkene er det kjøpefest, oljeinvesteringene øker og resten av næringslivet er endelig i ferd med å våkne fra dvalen.

Argumentene smuldrer bort
- I utgangspunktet kan dette se ut som en farlig cocktail. Vi er blitt reddet av importen så langt, fordi mye av forbruket styres mot varer og tjenester med en høy importandel, og det tar litt av trykket ut av kjelen, sa forskningsdirektør Ådne Cappelen da Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram sin siste konjunkturrapport torsdag.

Skulle finansminister Per-Kristian Foss (H) finne på å forsyne seg enda mer av oljepengene i statsbudsjettet for neste år, vil cocktailen bli enda farligere, mener SSB-økonomene.

- De argumentene fra 2003 og 2004 om å drive en ekspansiv finanspolitikk er ikke relevante lenger hvis vi skal ta utgangspunkt i en veldig streng fortolkning av handlingsregelen, sa Cappelen, og viste til at norsk økonomi har vært nede i en bølgedal de siste to-tre årene.

- Må stramme inn

Det er Stortinget som har gitt retningslinjene for bruk av oljepenger over statsbudsjettet i den såkalte handlingsregelen. I år bruker Per-Kristian Foss 21 milliarder kroner mer enn det handlingsregelen tilsier. Det kan han ikke gjøre neste år, mener SSB.

- Det ville i så fall være medsyklisk politikk. Det ville forsterket oppgangen i økonomien og økt sjansen for å nå inflasjonsmålet, men svekket konkurranseevnen for industrien. Vi må ned dersom vi skal tilbake til handlingsregelen innen rimelig tid, framholdt Cappelen.

SSB har i sine prognoser lagt til grunn at regjeringen strammer kraftig inn i statsbudsjettet for neste år. Det betyr at det ikke er rom for verken store utgiftsøkninger eller skattelettelser.

Per-Kristian Foss har på sin side gått ut og lovet at det vil bli skattelettelser i budsjettet også for neste år, samtidig som andre statsråder har lovt økte bevilgninger på utvalgte områder.

- Vi har lagt til grunn en veldig stram finanspolitikk i 2005 fordi vi har så sterke vekstimpulser i økonomien for øvrig, fastslo Ådne Cappelen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.