- Du har vunnet 80 millioner

- Gratulerer du har vunnet 80 millioner kroner. Svindlere forsøker nå å rundlure nordmenn med løfter om gigantiske lotterigevinster. Se svindelbrevet her.

22.03.04 10:44

I en e-post som går landet rundt, opplyses det at du er en av de heldige få vinnerne i det britiske lotteriet «Golden Lottery».

Premien er på saftige 6,5 millioner pund, eller godt og vel 81 millioner norske kroner. Det lokkes samtidig med at du, som en av vinnerne, vil delta i den neste trekningen hvor premiepotten blir doblet.

- Slett og kast
Dessverre er e-posten intet annet enn et svindelbrev, som har blitt sendt verden rundt de siste månedene. Flere nettsider advarer mot e-posten, som opprinnelig har sitt opphav fra Nigeria.

- Slett e-posten med en gang, sier økonomisk rådgiver i Forbrukerrådet, Lasse Billington, til TV 2 Nettavisen.

Lik Nigeria-brev
Fremgangsmåten til svindlerne er klassisk for de såkalte «Nigeria-brevene». I lokkebrevet blir du bedt om å henvende deg til lotterikontoret i London. Dette vil igjen føre til at du blir bedt om å oppgi kontonummer, og etter hvert foreta en innbetaling for at pengene dine skal kunne overføres.

- Hovedrådet er at det finnes ikke noe som er en gratis lunsj, og hvis det ser for godt ut til å være sant, så er det trolig også det, sier Billington.

Svindlerne har tidligere sendt ut liknende brev med løfter om gevinst i spanske, belgiske, nederlandske og sveitsiske lotterier.

Lurer deg på telefon
En ny måte svindlerne nå benytter seg av er å oppfordre ofrene om å ta kontakt per telefon. I svindelbrevet bes mottakerne ringe et eget lotterinummer, hvor du skal kunne bekrefte at gevinsten aksepteres.

På flere nyhetsgrupper på nett advares det mot telefonisk kontakt. Telefonnummeret er i realiteten laget for å tappe deg for penger, ved at minuttprisen settes skyhøyt.

- Dette er en ny vri. Tidligere har svindelen fungert slik at du blir bedt om å overføre penger til en konto slik at utbetalingen skal kunne foretas. Nå har vel svindlerne sett at all oppmerksomheten rundt dette, har gjort den teknikken vanskelig å gjennomføre. Uansett bør du aldri ta direkte kontakt med svindlerne i tilfeller som dette, sier Billington.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag