- En god dag å være forsvarssjef

Foto: Lars Magne Hovtun (Scanpix)

Forsvaret gikk i balanse i 2005, og forsvarssjef Sverre Diesen synes dagen i dag - og alle andre dager - er en god dag å være Forsvarssjef.

18.01.06 09:45

- Alle dager er en god dag å være forsvarssjef på, svarte Sverre Diesen, da han under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag ble spurt om det var en god dag å være forsvarssjef på.

Spørsmålet kom ettersom Forsvaret i 2005 gikk i balanse. Det står i sterk kontrast til 2004, da Forsvaret brukte nesten en milliard kroner mer enn budsjettert.

Alle Forsvarets avdelinger har klart å holde seg innenfor sine tilmålte budsjetter.

Også Forsvarsministeren er svært fornøyd med at målene for 2005 nådd.

- Årsresultatet er veldig positivt. Det var et overordnet mål å unngå merforbruk, men at man har klart å unngå det på alle poster har aldri skjedd før, uttalte Anne-Grete Strøm-Erichsen under tirsdagens presssekonferanse.

Kuttet lønn og konsulenter
De store innsparingene i Forsvaret har kommet gjennom kutt i lønnsutgifter og bruken av konsulenter. Lønnskostnadene er redusert med 263 millioner kroner, mens reduksjonen i bruken av konsulenter beløper seg til hele 247 millioner kroner.

Både forsvarssjefen og forsvarsministeren trakk frem dette som svært positive elementer fra årsresultatet.

I tillegg til store kostnadskutt, har også Forsvarsledelsen tatt grep for å bedre styringen med økonomien.

- Det er satset mye på kompetanseheving på økonomisiden, uttalte Sverre Diesen.

Kan ikke vedvare
Selv om både forsvarssjefen og forsvarsministeren uttrykte glede med resultatet for 2005, innrømmer begge at det har tæret på, og at 2005 har vært et unntaksår. Aktivitetsnivået har vært lavere enn man kan leve med over tid.

Antallet øvelser er betydelig redusert, det samme er vedlikeholdet. I tillegg har Forsvaret tæret på eksisterende lager av utstyr, som må bygges opp igjen senere.

-Vi vil videreføre en stram nøkternhet i forhold til konsulentbruk og reiseaktivitet, men heve aktivitetsnivået innenfor prioriterte områder, uttalte Sverre Diesen.

For stor organisasjon
Forsvarssjef Sverre Diesen mener det er flere årsaker til at økonomien kom ut av kontroll i 2004. Spesielt peker han på to momenter.

For det første var økonomistyringen for dårlig. Ledelsen i Forsvaret undervurderte den oppfølgingen som var nødvendig for å holde styr på pengene.

For det andre peker Diesen på at det er et misforhold mellom organisasjonens størrelse og dens ressursgrunnlag.

- Det har vært en oppvåkning og en erkjennelse av at det krever mye å få økonomien på stell, uttalte Diesen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.