*Nettavisen* Økonomi.

- En menneskelig, ikke økonomisk katastrofe

DnB NOR tror ikke flodbølgekatastrofen 2. juledag i fjor får særlige økonomiske konsekvenser. Det er en menneskelig, ikke en økonomisk katastrofe, slår banken fast.

18.01.05 13:20

Når de menneskelige tapene blir så store, er det naturlig å etterlyse en vurdering også av de mulige økonomiske konsekvensene, skriver DnB NOR i sin økonomiske kvartalsanalyse tirsdag formiddag.

Av mange årsaker synes det rimelig å tro at disse vil bli begrensede, både for de rammede land og dermed også for verdensøkonomien, slår banken deretter fast.

DnB NOR peker på at de rammede landene er fattige, og at de rammede områdene i landene er blant de minst utbygde. Flodbølgen har i liten grad rammet industrialiserte områder, i steden har den gjort stor skade på mindre økonomisk sårbare regioner som i hovedsak har sitt næringsgrunnlag i fiske-, landbruks- og turistnæringen.

De rike industrilandene har gitt tilsagn om ulike former for støtte som samlet beløper seg 5 milliarder dollar. Ventet kapitalinngang har eksempelvis bidratt til en styrking av den sri lankesiske rupien etter katastrofen. Det er fortsatt usikkert i hvor stor grad giverlandene vil følge opp sine lovnader, påpeker DnB NOR.

Fordi landene er relativt sett fattige, blir også de samlede økonomiske konsekvensene ganske små sammenholdt med enkelte tidligere naturkatastrofer, der tapene av menneskeliv har vært lavere. De samlede kostnadene ved tsunamien anslås nå til i overkant av 10 milliarder dollar . Jordskjelvet i Kobe i Japan i 1995, der 6430 mennesker omkom, kostet ti ganger så mye. Jordskjelvet i Northridge i USA i 1994, der 61 mennesker omkom, kostet fire ganger så mye, påpekes det i rapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag