- En revolusjon vil sette hele Sør-Europa i brann

Foto: (Afp)

- Her i Norge virker alt så trygt og sikkert, men dette vil gi store konsekvenser.

27.11.12 21:32

Eurolandene ble natt til tirsdag enige om å gi Hellas mer økonomisk krisehjelp og å kutte den greske statsgjelden med 40 milliarder euro (omlag 300 milliarder kroner). Det skriver NTB. I tillegg får landet tilført 320 milliarder kroner i lån over de neste månedene.

Etter 13 timer med forhandlinger ble eurolandene og Det internasjonale pengefondet (IMF) enige om en avtale om den greske gjelden i de tidlige mroigentimer tirsdag.

- De er nødt til å betale ut disse pengene. Dette er penger som går til pensjoner og lønn til folket. Dersom disse pengene ikke blir utbetalt vil det kun skje en ting, og det er revolusjon. Derfor vil EU/Tyskland og IMF bli nødt til å betale ut penger også i fremtiden så lenge situasjonen vedvarer. Nøkkelen her er midler til positiv vekst, sier Jannis Barbantonis, lederen av Den greske foreningen i Norge, til Nettavisen NA24.

Han sier at dersom det skulle bli en revolusjon, så vil den spre seg som ild i tørt gress.

- En revolusjon i Hellas vil sette hele Sør-Europa i brann. Det vil spre seg til revolusjoner i blant annet Italia og Spania, og du kan ikke forestille deg hvilken dramatisk effekt det vil få på verdensøkonomien. Her i Norge virker alt så trygt og sikkert, men dersom det blir revolusjon i Hellas vil det få store konsekvenser også her hjemme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Privat)

Barbantonis, som følger utviklingen i Hellas veldig tett, kom nylig tilbake fra et besøk i Athen. Han sier at selv om han er optimistisk av natur så ser han nå pessimistisk på fremtiden.

- Desperasjonen nå er så mye større og alt er så mye verre enn det var for et par år siden. Det gjør at partiene på både ytterste venstre- og høyrefløy får oppslutning. Det er mer enn skremmende.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Løfte om en bedre fremtid
- Dette handler ikke bare om penger. Det er et løfte om en bedre framtid for det greske folket og hele eurosonen, sa Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, som leder gruppen av finansministre fra eurolandene.

Landene lover nå flere tiltak som skal bidra til å redusere den greske statsgjelden med 40 milliarder euro, tilsvarende 290 milliarder kroner. Målet er at gjelden ikke skal utgjøre mer enn 124 prosent av Hellas' bruttonasjonalprodukt (BNP) i 2020.

Får nye gigantlån
Da gjeldslettelsene var i havn, lå veien åpen for en ny utbetaling av den økonomiske krisehjelpen som Hellas er blitt lovet.

Eurolandene lover å overføre lån tilsvarende 320 milliarder kroner i løpet av de neste månedene, forutsatt at Hellas gjennomfører planlagte skattereformer, skriver NTB.

- Avtalen innebærer et mål om at Hellas’ offentlige gjeld skal kuttes til 124 prosent av BNP i 2020. IMF insisterte opprinnelig på å beholde det gamle målet på 120 prosent av BNP, som ville innebære ettergivelse av gjeld, men har gitt etter, mot at gjelden kuttes til godt under 110 prosent av BNP i 2022. Dermed kan det likevel gå mot gjeldsettergivelse siden, skriver DNB Markets i en kommentar tirsdag morgen.

Ikke gratis lunsj
Men heller ikke nattens avtale var gratis for de offentlige långiverne:

- Rentene på de første offentlige nødlånene, gitt våren 2010, kuttes fra 1,5 prosentenhet over interbankrenten, til 0,5 prosentenhet over. Dermed vil land som Italia og Spania låne penger til Hellas rimeligere enn de selv låner dem inn!, skriver DNB Markets.

I tillegg vil løpetiden på annen runde med nødlån, gitt i fjor sommer, strekkes med 15 år, og lånene gjøres rentefrie de første ti årene.

Kan tåle mye evigvarende gjeld
Endelig vil den gevinst ESB har hatt på greske statslån på rundt syv milliarder euro «tilbakebetales» til Hellas, og alene redusere gjeldsraten med 4,6 prosentenheterr.

- Dermed har Hellas nok en gang restrukturert gjelden sin. Det blir trolig ikke siste gang. Men nattens pakke viser at man kanskje kan komme seg unna uten å ta store, direkte tap på hovedstol. Dersom gjelden etter hvert blir evigvarende, og ikke betaler rente, tåler et land å mye av den, sier DNB Markets.

- En ny dag for Hellas
Den greske statsministeren Antonis Samaras hilser den nye redningspakken velkommern.

- En ny dag begynner for Hellas, sa Samaras ifølge BBC.

Små børsutslag
I Asia har børsene respondert positivt på den greske redningspakken.

- Nattens reviderte gjeldsordning for Hellas bidro til en svært moderat oppgang i Asiatiske aksjemarkeder. Euroen tenderte litt sterkere mot dollar, men utslagene var veldig små, skriver DNB Markets tirsdag morgen.

Her hjemme har Oslo Børs tilbragt mesteparten av dagen godt i pluss, men rundt 12.30 har oppgangen forsvunnet slik at nivået nå er der dagen startet.

Her kan du følge utviklingen på børsene

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.