*Nettavisen* Økonomi.

- En skandale at etterlyste kriminelle uten oppholdstillatelse fritt kan drive i Norge

Rytman Jørund Foto: Børge Sandnes

Nå vil Trond Giske vil endre loven etter «ny Altinn-skandale».

09.12.12 21:32

Smaalenenes Avis har tidligere skrevet om en internasjonalt etterlyst voldtektsdømt mann fra Irak, med verken oppholds- eller arbeidstillatelse, som drev en frisørsalong i Askim i fire år før han ble oppdaget.

Det var et tips fra en privatperson som fikk politiet til å affære.

- Det er en skandale at slikt kan foregå uten at det automatisk blinker noen røde lamper hos Brønnøysundregisteret, Skatteetaten eller andre offentlige etater, sier stortingsrepresentant Jørund Rytman (FrP) til Nettavisen NA24.

Han reagerer sterkt på at myndighetene ikke har oppdaget at en kriminell person etterlyst av Interpol uten oppholds- og arbeidstillatelse har opprettet og drevet et firma i Norge i mange år.

- Dette er 2012, og det burde være en svært enkelt funksjon å få til i datasystemene hos det offentlige. Dette er etter min mening en ny «Altinn-skandale», sier Rytman.

Kan ikke sendes ut av landet
35-åringen ble i 2008 dømt til fire år og seks måneder i fengsel for å ha utført to voldtekter. Voldtektene fant sted i Lillestrøm i 2003 og i Spydeberg i 2005 da mannen kjørte pirattaxi, skriver Smaalenenes Avis.

Mannen hadde to medarbeidere i frisørsalongen som også manglet oppholds- og arbeidstillatelse. De skulle egentlig ha returnert til Irak i 2006 og 2009.

Én av de ansatte ble hentet av Politiets utlendingsenhet for at mannen skulle returnere til hjemlandet. Den andre mangler identifikasjonspapirer, og kan derfor ikke sendes ut av landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Monika Aaserud

Giske innrømmer mangler
Rytman har sendt skriftlig spørsmål til nærings- og handelsminister Trond Giske i håp om å få en forklaring på den tilsynelatende manglende kommunikasjonen mellom politiet og offentlige instanser som Brønnøysundregisteret eller Skatteetaten.

Giske svarer at han synes denne saken er uheldig.

Han poengterer at politiet har tilgang til opplysningene i Enhetsregisteret i Brønnøysundregistrene, som samordner opplysninger om næringslivet og offentlige etater. Enhetsregisteret opplyser imidlertid ikke hvorvidt innehaveren av et enkeltpersonforetak har arbeids- eller oppholdstillatelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Enhetsregisterets kontroll ved registrering av nye enheter består i hovedsak av en vurdering av om enhetene oppfyller minstevilkårene for den enkelte organisasjonsform. For enkeltpersonforetak betyr dette en kontroll av om opplysningene som meldes, oppfyller minstevilkårene i enhetsregisterloven §§ 5 og 6, jf. § 17. Dette er opplysninger som navn, adresse, virksomhet m.m. For å forhindre at slike hendelser oppstår igjen, vil jeg se på om Enhetsregisteret kan og bør kontrollere andre forhold, som for eksempel om innehaveren av et enkeltpersonforetak har arbeids- eller oppholdstillatelse», skriver Giske.

- Norge har blitt en frihavn
- Jeg er glad for at nærings- og handelsministeren tar mitt spørsmål på alvor og lover å følge opp slik at slikt ikke skal skje igjen. Giske sier at Enhetsregisteret bør kontrollere om innehaveren av et enkeltpersonforetak har arbeids- eller oppholdstillatelse. Det er jeg enig i, men det burde også være automatikk i systemene til det offentlige om innehaveren er etterlyst av politiet, mener Rytman.

Han reagerer på at Giske ikke kommenterer at en av innehaverens ansatte, som heller ikke hadde oppholds- eller arbeidstillatelse, ble sluppet fri av politiet fordi han ikke hadde identifikasjonspapirer.

- Dette er enda et eksempel på at Norge har blitt en frihavn for ID-løse personer, som i verste fall kan være terrorister eller internasjonale etterlyste personer, mener Rytman.

Tar saken på alvor
Nærings- og handelsdepartementet gir inntrykk av at de tar saken på alvor. De har nylig startet arbeidet med å evaluere hvorvidt loven bør endres.

- Hva er årsaken til at ettersøkte kriminelle uten oppholds- eller arbeidstillatelse kan opprette og drive et firma i mange år uten å bli oppdaget?

- Enhetsregisteret kontrollerer ikke om innehaveren av et enkeltpersonforetak har arbeids- eller oppholdstillatelse ved registrering per i dag. Politiet har imidlertid tilgang til registeret og kan finne ettersøkte personer som driver næringsvirksomhet. Enhetsregisterets kontroll skjer opp mot registrerte opplysninger i Folkeregisteret, sier kommunikasjonssjef Trond Viken i nærings- og handelsdepartementet til Nettavisen NA24.

Vet ikke når loven kan endres
Viken opplyser av Enhetsregisteret henvendte seg til UDI 31. oktober for å undersøke om det er mulig og ønskelig å kontrollere om en person som skal registreres som innehaver av enkeltpersonforetak har arbeids- og oppholdstillatelse.

- Etter Enhetsregisterloven § 17 kan registeret kontrollere om en rolleinnehaver oppfyller bestemmelser i andre lover. Om paragrafen også kan brukes i dette tilfellet, er ikke avklart. Det er til vurdering, sier Viken.

Nærings- og handelsdepartementet vil ta kontakt med justis- og beredskapsdepartementet for å avklare hva som har skjedd i den nevnte sak og den videre prosessen.

- Når vil eventuelle endringer tre i kraft?

- Det er for tidlig å si. Det avhenger blant annet av om det er behov for lov- og forskriftsendringer, sier Viken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.