*Nettavisen* Økonomi.

- Ender med krasj i 2007

Foto: Knut Falch (Scanpix)

Investeringsdirektør Kristoffer Stensrud i Skagen-fondene mener børskrakk kommer i år som slutter med 7, og venter nå på 2007.

14.01.05 10:54

På Skagen-fondenes nyttårskonferanse torsdag ettermiddag ga Stensrud sitt syn på utviklingen for aksjemarkedene fremover, med spesielt fokus på vekstmarkeder i Asia, Latin-Amerika og Øst-Europa, som han dekker gjennom fondet Skagen Kon-Tiki, som siden starten i 2001, har ridd høyt på en oppgangsbølge for disse markedene.

For 2005 venter Stensrud at lav rente og lavere risiko vil gi fortsatt oppgang for eksempelvis vekstmarkedene.

Han mener å se det samme mønsteret som på 1980- og 1990-tallet: De tre første årene av tiåret er turbulente, så kommer en kraftig reaksjon opp. I det fjerde året gjør Norge det mye bedre enn resten av verden, så kommer en stabilt god periode, til det endre med krasj i året som slutter med 7.

- Det ender alltid med et rufsete år som slutter på 7, mente Stensrud.

Stensrud mener vekstmarkedene fortsatt har mye å gå på. Han viser for eksempel til at mens andelen av verdens bruttonasjonalprodukt i vekstmarkeder er 26 prosent, mot 30 prosent i Nord-Amerika, har vekstmarkedene 5,5 prosent av verdens børsverdier, mot 53 prosent for Nord-Amerika.

Selv om vekstmarkedene har gjort det sterkt siden 2001, har de vært mye å ta igjen etter et elendig tiår på 1990-tallet da vestens aksjemarkeder gikk til himmels, mens vekstmarkedene ble rammet av kriser i Mexico, Asia og Russland.

Stensrud tror Kina vil fortsette å være en svært viktig driver i 2005, og viser til at makrotallene i Kina igjen har pekt kraftig oppover de siste månedene, etter en liten pause.

Mer stabilt
Generelt for aksjemarkedet, er Stensrud opptatt av at årene fra 1998 til 2003 var preget av ekstremt store svingninger i markedet. Nå er svingningene mye mindre, mer på linje med tidlig og midt på 1990-tallet.

- Lavere volatilitet vil etter hvert gi høyere verdsettelse av selskapene, sa Stensrud.

- Det vil gi økt tillit til aksjer som et verdioppbevaringsinstrument og ikke bare som et spekulasjonsinstrument, sa han videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag