*Nettavisen* Økonomi.

- Et stille ras av arbeidsplasser

Siden i sommer har 800 småbedrifter gått konkurs i Norge. Over helgen har ytterligere 24 føyd seg inn i rekken.

03.11.08 14:55

Stortingsrepresentant i Høyre, Torbjørn Hansen, synes det er skremmende og se hvor likegyldige regjeringen stiller seg til situasjonen landets småbedrifter nå befinner seg i.

- Det er absurd at regjeringen er så likegyldig til dette som den er, sier Hansen til Nettavisen.

Nå legger Hansen fram Høyres tiltak for å bedre situasjonen.

LES OGSÅ: Nå ryker småbedriftene
LES OGSÅ: Eksplosjon i antall konkurser

Dramatisk økning
Før helgen skrev Nettavisen om småbedriftenes mørke skjebne i finanskrisen. Tall fra Ravninfo.no viser at på knappe fem måneder har totalt 1451 bedrifter meldt konkursåpning i Norge. Hele 798 av disse er bedrifter med mindre enn ti ansatte.

Siden saken publiseres på Nettavisen, fredag, har ytterligere 24 småbedrifter lidd samme skjebne.

- Gir blaffen
Hansen mener den sittende regjeringen har brukt sin maktperiode til å forverre situasjonen i næringslivet dramatisk.

- Regjeringen har nærmest gitt blaffen i næringspolitikk i hele denne stortingsperioden. Til tross for fantastiske muligheter i medgangstider har man forverret rammebetingelsene hvert eneste år. Dermed har man droppet en unik mulighet til å gjøre næringslivet bedre rustet til å møte nedgangstider, sier Hansen.

Skattelette
Nå ønsker Høyre å erstatte det de beskriver som populisme og billig fordelingsretorikk, med en målrettet forbedring av bedriftenes rammebetingelser.

Blant tiltakene vil Hansen kutte skjemaveldet med 10 prosent, tilsvarende 5,7 milliarder kroner.

- Regjeringens handlingsplan for forenkling av skjemaveldet var en stor skuffelse uten mål eller store tiltak, sier Hansen.

Høyre ønsker å fjerne revisjonsplikten for småbedrifter og redusere oppbevaringstid for bokføringsbilag. Videre ønsker partiet å få på plass ny aksjelov for små aksjeselskap.

- Poenget er at små- og mellomstore bedrifter er eksponert mot de generelle rammebetingelsene som gjelder i Norge. Når disse blir forverret av Regjeringen så fører det til flere konkurser og flere arbeidsledige enn nødvendig i nedgangstider, sier Hansen.

Giftpille
Også arveavgiften og formuesskatten vil partiet til livs. Dette for å sikre generasjonsskiftet og egenkapitalsituasjonen hos de små og mellomstore bedriftene.

- Årets budsjett fungerer i realiteten som en slags giftpille for familiebedriftene, hvor de rødgrønne partiene av symbolitiske årsaker smeller til med økt formuesskatt og økt arveavgift i en tid hvor bedriftene får likviditets- og finansieringsutfordringer, avslutter Hansen.

Urolige
Da Nettavisen konfronterte Handels- og Næringsdepartementet med tallene før helgen svarte statssekretær Øyvind Slåke at regjeringen var orientert med situasjonen.

– Regjeringen følger selvsagt nøye med på situasjonen, og vi er urolige over at mange små og mellomstore bedrifter går konkurs. Regjeringen er opptatt av å ha god og tett kontakt med næringslivet og næringslivets organisasjoner, sa Slåke til Nettavisen.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag