- Fantastisk for Smedvig

Foto: (Foto: Smedvig)

226.000 dollar per dag for boreoppdraget på Ormen Lange-feltet gir en fantastisk inntjening for Smedvig, mener riggmegler Rolf Bjørne i Fearnley Offshore.

18.03.04 13:50

Aksjekursen i Smedvig gjorde et byks på tre-fire prosent etter at det ble kjent at Smedvig trakk det lengste strået i kampen om milliardkontrakten på Ormen Lange-feltet.

Gode penger

Med en dagrate på 226.000 dollar vil Smedvig tjene gode penger i de to-tre årene oppdraget varer, tror riggmegler Rolf Bjørne. Han anslår driftskostnadene for Smedvig-skipet West Navigator til 110.000 dollar per dag.

- Det er fantastisk. Dessuten kommer de sikkert til å gjøre mer der oppe, sier Bjørne til TV 2 Nettavisen, og viser til at driftsoperatøren Shell har sikret seg en opsjon på ytterligere fire brønner i tillegg til de åtte som ligger inne i den faste delen av kontrakten.

Det er først og fremst langsiktigheten som gjør oppdraget så gunstig for Smedvig, mener riggmegleren.

- Det er en helt normal rate for dette markedet, men jeg vil si det er en bra slutning. Den er langsiktig, og den begynner ikke før neste år. Det er ikke mange steder i verden du kan få sånne kontrakter, framholder han.

Effektiv

Smedvig vant oppdraget i konkurranse med Ocean Rig og Transocean. Ifølge Bjørne la Tranocean trolig inn et betydelig lavere anbud en Smedvig. Likevel vant Smedvig fram, fordi boreskipet West Navigator har vist seg å være svært effektiv.

- Smedvig har vist at enheten er ekstremt effektiv, og har oppnådd tilsvarende rater i Mauretania, sier Bjørne, som påpeker at oljeselskapene kan ha kostnader på over 200.000 dollar dagen på toppen av det boreenheten koster.

- Kan de greie å redusere boretida med ti prosent, i dette tilfellet 70 dager, blir det penger av det. Dermed kan oljeselskapene betale den raten, fortsetter han.

Aune depper ikke

Styreformann Geir Aune i Ocean Rig sier til dn.no torsdag at selskapet ikke ville tatt oppdraget for 226.000 dollar dagen. Bjørne stusser over av uttalelsen.

- De har en rigg som må i bøya om et par uker, så jeg lurer på hva de har tenkt å gjøre, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.