- Flere finansierer jula ved å utsette lånene

Foto: Storebrand.

- Dette tyder på at mange legger opp til et forbruk i desember som går hardt utover økonomien i januar og februar.

20.12.12 10:00

Storebrand Bank merker allerede nå økt pågang fra kunder som ønsker avdragsfrihet på boliglånet de første månedene i 2013. Spesielt de siste to ukene har banken merket en større pågang fra kunder som ønsker dette.

– Dette tyder på at mange legger opp til et forbruk i desember som går hardt utover økonomien i januar og februar. Med god planlegging og jevnlig sparing kunne dette vært unngått for mange, sier Kristina Picard, som legger til at banken strekker seg langt for å hjelpe kunder som strever med økonomien, innenfor det regelverket som gjelder.

Trangt i januar og februar
Det er flere grunner til at mange opplever januar og februar som tøffe måneder økonomisk. En faktor er at mange har fått desemberlønnen tidligere enn vanlig, slik at perioden frem til neste lønningsdag føles ekstra lang.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

En annen faktor er alle regningene som kommer tidlig på året. Strøm, NRK-lisens og forsikringer er vanlige utgifter i januar, og noen får også regning på kommunale avgifter. Fritidsaktiviteter for små og store skal betales, og tidlig i februar skal mange betale avdrag til Lånekassen.

– Den viktigste grunnen er nok likevel at mange bruker mer enn de hadde tenkt på julefeiringen, sier Picard.

Bruker opp alt hver måned
En undersøkelse Storebrand har gjennomført, viser at annenhver nordmann ofte eller av og til går tom for penger før neste lønning. Undersøkelsen viser også at det er unge under 30 år og voskne i alderen 30 til 39 som oftest mangler penger.

Hele 63 prosent av alle i 30-årene opplever å gå tomme for penger før lønning.

– Er det vanskelig å sette av penger hver måned, så start en spareavtale med et fast trekk. Størrelsen på beløpet er ikke så viktig, det viktigste er at du sparernoe, sier Picard.

Hun har coachet flere av ungdommene i NRK-serien «Teenage Boss», hvor tenåringen får prøve seg som økonomisjef i familien i en hel måned.

- Det er ett enkelt grep som redder de fleste: Sparing. Men skal du greie å spare må du også ha kontroll på forbruket før jul. Det vil mange være glade for når januar kommer, tror Picard.

Tåler ikke å gå ned i lønn
Selv om det rapporteres om forbruksfest og rekordhøy kortbruk før jul, opplever mange at de ikke har så god råd. Veldig mange vil få problemer med privatøkonomien hvis inntekten skulle minke, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand. Hele 51 prosent av de spurte sier de trenger hele inntekten de har i dag, eller enda mer, for å klare seg godt økonomisk.

– Dette er en påminnelse om at slett ikke alle nordmenn har en solid økonomi. En annen forklaring er at vi stadig venner oss til et høyere forbruk og bruker opp alt vi har uansett, sier Picard.

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.