*Nettavisen* Økonomi.

- Forbyr folk å vise solidaritet

Foto: André Clark Utvik

Oljearbeiderne raser over at deres støtteordning kanskje må overtas av private forsikringsselskaper.

Les NA24 på mobil

Fagforeningen Norsk olje- og petrokjemisk fagforbund (NOPEF), som organiserer blant annet plattformarbeidere og andre som har sitt daglige virke på norsk sokkel og i oljeindustrien, forvalter en solidarisk fondsløsning for sine medlemmer.

NA24 – din næringslivsavis

Fond for erstatning av helsesertifikat er en ordning som gir ansatte på norsk sokkel en engangsutbetaling på åtte ganger folketrygdens grunnbeløp (8G) til de som av en eller annen grunn mister helsesertifikatet, og dermed ikke kan jobbe offshore.

Nå har Kredittilsynet satt foten ned for ordningen, som blir finansiert av innbetalinger fra bedriftene og organisert på non-profit basis av fagforeningen. I stedet må et forsikringsselskap ta over.

Må stoppe
Årsaken er at Kredittilsynet mener ordningen, der medlemmer får utbetalt et enkeltbeløp dersom de mister helsesertifikatet, er å anse som en konsesjonspliktig virksomhet.

Men NOPEF, med leder Leif Sande, vil ikke la seg stoppe for det. I et brev fra LO-advokat Atle Sønsteli Johansen til Kredittilsynet bes det om et møte så snart som mulig for å komme til en enighet om hvordan man skal kunne innordne en slik ordning.

Det står også at NOPEF mener saken er prinsipielt viktig og at den vurderes å bli prøvd for retten. Dette brevet kommer etter at Finansdepartementet ikke ville omgjøre Kredittilsynet sitt varsel om pålegg til NOPEF.

Sande forteller til NA24 at de nå har tre alternativer. Enten å beholde ordningen, og så saksøke for å beholde retten. Det andre alternativet vil være å søke en konsesjon selv, mens den tredje løsningen vil være å finne et forsikringsselskap som kan ta over jobben.

30 millioner kroner i året
Hvert år utbetales det rundt 30 millioner kroner i en engangsutbetaling til folk som ikke lenger oppfyller kravene under helsesertifikatet. Skal et forsikringsselskap overta ordningen, frykter NOPEF for at de ansatte vil bli skadelidende.

- Vi har klart å opprettholde en ordning på 8G (utbetaling på åtte ganger grunnbeløpet). Men da vi hadde et forsikringsselskap, holdt det på å forvitre. De skal jo ha profitt, mens vi driver non-profit. Alt som går inn,går ut igjen, sier Sande til NA24.

- Tidligere var det i forsikringsselskap. Men da gikk mye penger vekk. Nå går hver krone tilbake, sier Sande til NA24.

Han mener denne type ordninger, som Kredittilsynet og Finansdepartementet nå vil stoppe, er selve grunnlaget for fagbevegelsen.

- Det Kredittilsynet og Finansdepartementet nå gjør er å forby grunnlaget for fagbevegelsen. Noe av det viktigste i oppbyggingen av fagbevegelsen har vært solidariske ordninger, sier Sande som peker på fagforeningens gravferdsstøtte. Fagforeningssjefen legger til:

- Det er for jævlig at Finansdepartementet og Kredittilsynet skal forby det å vise solidaritet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag